Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
25.7.2008 / Landsbygdens Folk
EU-länder vill finslipa hälsochecken
EU:s medlemsländer är ännu långt ifrån tillfreds med kommissionens förslag till hälsocheck för jordbrukspolitiken. Vid jordbruksministrarnas senaste möte krävdes ändringar med avseende på interventionen för vete, mjölkkvoterna, moduleringen och tvärvillkoren.
Det blev en lång debatt om den så kallade hälsokontrollen då jordbruksministrarna för första gången träffades under ledning av Frankrikes jordbruksminister Michel Barnier. Många länder kräver ändringar i kommissionens förslag.
Åsikterna om den årliga höjningen av mjölkkvoten med en procent från år 2009 går starkt isär. En minoritet, bestående av Finland, Tyskland och Österrike, avvisar en höjning av kvotmängden. Länderna fruktar en prisutveckling till nackdel för sina producenter.
Den andra ytterligheten är Italien, som kräver en kvothöjning på fem procent genast år 2009 för att bespara sina producenter från de sedvanliga böterna för överstora leveranser. Också Lettland anser att fem procent vore motiverat. Den holländska jordbruksministern Gerda Varburg pläderade för en utvidgning av mjölkkvoten med två till tre procent per år. Hon motiverade sin åsikt med att EU inte frivilligt får överlåta marknaden till Australiens producenter.
Tjeckien, Polen, Slovenien, Rumänien och Storbritannien pläderade för en årlig kvothöjning på två procent. Den tyska delegationen varnade för överstora förväntningar och ansåg att EU borde reglera kvoterna enligt den faktiska utvecklingen på mjölkmarknaden.
Diskussionen om en ökad överföring av pengar från jordbruksstödet till landsbygdens utveckling - den så kallade moduleringen - blottade också differenser, men i detta fall är det främst medlemsländerna och kommissionen som är oeniga.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab