Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
25.7.2008 / Landsbygdens Folk
EU vill fördela gratis frukt i skolorna
EU-kommissionen vill satsa 90 miljoner euro per år för att dela ut gratis frukt och grönsaker till skolelever. Medlemsländerna ska delta med häften av kostnaderna men regeringarna får välja om de deltar i programmet.
Om allt går bra, ska programmet starta läseåret 2009-2010. Frukten och grönsakerna kan lämpligen serveras som mellanmål. Utöver gratis utdelning av frukt och grönsaker, omfattar programmet omfattande upplysningsverksamhet för att höja det allmänna medvetandet om goda kostvanor.
- Systemet syftar till att främja goda matvanor hos barn och ungdomar, sade Fischer Boel då hon presenterade projektet i en tysk grundskola i Kehl. Hon påminde om att 22 miljoner barn i EU lider av övervikt. Av dem är fem miljoner barn sjukligt feta.
Enligt kommissionens beräkningar kan konsumtionen av frukt och grönsaker öka med 800.000 ton, om programmet förverkligas som avsett. Finland bör satsa på programmet också med nationella medel, anser ÖSP:s trädgårdsombudsman Bo Linde.
- Namnet till trots så handlar skolfruktprogrammet om både frukt och grönsaker, det är viktigt att komma ihåg, påpekar han.
Bo Linde representerar Finland i EU:s rådgivande kommitté för frukt och grönt, som deltagit i beredningen av frågan.
- Grönsaksproducenterna i hela Europa har lobbat hårt för den här saken. Inom hela unionen är 90 miljoner euro årligen kanske inte så mycket, men det är en bra början. Och så är det ju meningen att medlemsländerna ska delta i programmet med egna medel.
- Det borde finnas förutsättningar att satsa egna medel också här i Finland, menar trädgårdsombudsmannen. Vi har visserligen ett fungerande system med skolmat, men vi hör till de länder inom unionen där ungdomsfetman ökar mest, och det är just det problemet som man nu vill åt på EU-nivå. Dessutom så äter vi i medeltal än så länge bara 350 gram frukt och grönsaker per dag, medan det nationella målet är 500 gram.
Idén är närmast att skoleleverna ska ha tillgång till frukt och grönt som mellanmål. Pengarna får alltså inte användas för den mat som vi redan serverar, utan det ska vara ett tillägg i utbudet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab