Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
4.7.2008 / Landsbygdens Folk
Parterna samlades kring köttets lönsamhetskris
- Några löften fick vi inte, men det är ju positivt att parterna inom livsmedelskedjan samlades kring samma bord för att diskutera krisen inom köttproduktionen.
Det sade SLC-basen Holger Falck på onsdagen efter att ha deltagit i den diskussion, som jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) hade kallat ihop till. Anledningen var närmast lönsamhetskrisen för producenterna inom i synnerhet svinproduktionen. Diskussionerna fortsätter i en uppföljningsgrupp dit parterna i livsmedelskedjan utser sina representanter.
Centralaffärernas inköpare hade inte anlänt till diskussionen, men ministern lovade att se till att få med dem i uppföljningsgruppen. Dagligvaruhandeln var däremot representerad.
- Jag har nu bett om att få konkreta förslag om förbättringar, förklarade minister Anttila vidare, men hon intygade att det inte finns direkta länkar till statsbudgeten i det här arbetet.
- De här problemen ska inte lösas via skattebetalarna, sade hon.
Också konkurrensverket var representerat på onsdagens palaver, och det är meningen att verket deltar i det fortsatta arbetet.
- Det är för att försäkra oss om att de förslag som måtte komma upp också kan förverkligas utan att strida mot gällande konkurrensprinciper, sade Holger Falck.
- I diskussionen kom det i övrigt fram att handelsledet vill ha mer information om hur priset bildas i tidigare led, men jag tycker nog vi har försökt informera om det hela tiden, sade SLC-basen. Även om det inte blev några löften lyssnade de övriga parterna i alla fall på oss och blev säkert medvetna om situationens allvar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab