Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
4.7.2008 / Landsbygdens Folk
Finland ska bli starkare på mjölk
Mjölkproduktionens ställning som den överlägset viktigaste produktionssektorn inom jordbruket framhävs i en ny rapport. Av hela jordbrukets marknadsintäkter upptar mjölkproduktionen nästan hälften och mjölk produceras över hela landet. Målet är att få mjölkproduktionen att växa igen och producera minst 2,4 miljarder liter mjölk per år.
Enligt arbetsgruppen bakom rapporten består den finska mjölksektorns starka sidor av högkvalitativ råmjölk och en innovativ produktutveckling som man också i fortsättningen måste satsa på. Finska mjölkprodukter anses vara högkvalitativa, trygga och etiskt producerade. En hög kvalitet är en konkurrensfördel som säkras genom såväl myndighetskontroll som egenkontroll.
Den största utmaningen för den finska mjölkproduktionen är att EU:s kvotsystem stegvis minskar i betydelse och upphör att gälla år 2015. Detta innebär att konkurrensen kommer att hårdna både på gemenskapens inre marknad och exportmarknaden när produktionen ökar i de bästa regionerna i Europa.
För att öka produktiviteten och minska utgifterna måste strukturen hos den finska mjölkproduktionen utvecklas vidare. Investeringsintresset, som råder i dagens marknadsläge, måste stödjas. Samtidigt ska den nationella tillämpningen av kvotsystemet göras friare. Gårdarna som utvidgar produktionen behöver mer åkermark för gödselspridning och framställning av foder.
Arbetsgruppen påminner att jordbrukarnas arbetshälsa är den viktigaste faktorn som inverkar på produktionens omfattning. Avbytartjänsterna ligger inte helt på den nivå som lagen stipulerar. Större enheter innebär att behovet av yrkeskompetent utomstående arbetskraft ökar och därför behövs det utbildning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab