Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
4.7.2008 / Landsbygdens Folk
Sarkozy tog över ledningen för EU
I början av juli blev Nicolas Sarkozy president för både Frankrike och EU. I Bryssel ser man med en viss bävan fram emot den oberäkneliga Sarkozys agerande i spetsen för unionen. Hans ambitioner är enorma. Det mesta tyder på att EU-hösten blir allt annat än långtråkig. v Sarkozy har formulerat fyra viktiga prioriteter för ordförandeskapet - klimatskyddet, jordbrukspolitiken, invandringen och försvaret. De franska jordbrukarna får den största kakan av EU:s jordbruksstöd och är inte beredda att avstå från någonting frivilligt. Det måste också Sarkozy beakta. Hälsokontrollen av CAP ska avlåtas under hösten. I Paris arbetar man hårt för att den franska handstilen ska synas i slutresultatet. Men ännu förefaller idéerna något luddiga.
Då Frankrike nu har tömmarna i sin hand, tar man tillfället i akt att förbereda en större jordbruksreform år 2012. Paris eftersträvar preferenser för EU:s egna jordbruksprodukter där hälsokriterier och garantier för livsmedelsförsörjningen spelar en viktig roll. I planerna ingår också bestämmelser om att importörer av produkter måste fylla EU:s emissionskvoter för koldioxid. I Bryssel tror man att Sarkozy ska argumentera för ett starkt stödsystem för jordbruket, mot bakgrunden av matpriskrisen.
WTO-förhandlingarna går in i ett känsligt skede men Sarkozy gör ingen hemlighet av att sina planer att intervenera. Han har i häftiga ordalag attackerat EU-kommissionens förhandlingsstil och särskilt handelskommissionär Peter Mandelsons eftergifter i försöken att nå en kompromiss. Sarkozy har sammankallat ett extra möte för EU:s utrikesministrar för att diskutera EU:s ståndpunkt. Initiativet betraktas som ett försök att driva igenom en protektionistisk agenda för jordbruket.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab