Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
4.7.2008 / Landsbygdens Folk
Urvalskriterier klara för METSO-objekt
De naturvårdsbiologiska urvalskriterierna för tryggandet av skogarnas mångfald i södra Finland - det vill säga METSO-handlingsplanen för perioden 2008-2016 - är nu klara.
Enligt urvalskriterierna kan man välja ut områden som är mångsidiga till sin struktur, det kan till exempel handla om lundskog, moskog med mycket död ved eller trädbevuxna vårdbiotoper.
Urvalskriterierna kan också användas som verktyg för skötsel och restaurering av nuvarande skyddsområden och för naturvård i ekonomiskogar. Kriterierna är av vägledande natur och de tillämpas alltid enligt rådande förhållanden på lokalnivå.
Avsikten med METSO-handlingsplanen är att anpassa det ekonomiska utnyttjandet av skogarna och skydd av värdefulla områden till varandra. Utgångspunkten är att skogsägarna deltar frivilligt i skyddet.
Man hoppas nu speciellt på nya skyddsobjekt i södra Finland, Österbotten, de västra delarna av Uleåborgs län och sydvästra Lappland. De naturvårdsbiologiska urvalskriterierna har utarbetats i en arbetsgrupp, där både sakkunniga och representanter för intresseorganisationerna har varit representerade. Att finslipa urvalskriterierna var den första åtgärden bland de allt som allt 14 åtgärder som METSO-handlingsplanen innehåller. Ett exempel på urvalskriterium är förekomsten av ädla lövträd, som alltid anses viktiga för mångfalden. Till de ädla lövträden hör ek, ask, lönn, skogslind och alm. På samma sätt som de ädla lövträden är också hasselbuskar betydelsefulla för mångfalden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab