Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
27.6.2008 / Landsbygdens Folk
Älgskadorna omfattande vid kusten
Omfattande älgskador har konstaterats vid Kusten skogscentrals område. Hittills i år har över 83 hektar värderats och siffran kommer att öka när kartläggningsarbetet fortsätter i höst. Därför bör älgstammen minskas i de drabbade områdena, menar markägarna.
I fjol råkade stora plantskogsbestånd i Österbotten ut för älgarnas framfart. I synnerhet i områden söder om Vasa till Kristinestad. Då handlade det om över 200 hektar som drabbades av älgskador - och även i år ser det mörkt ut, när man ser till de allra tidigaste prognoserna.
- Många ansökningar har kommit in och redan nu har vi varit ute och värderat i skogsområden från Malax till Kristinestad. Hittills har vi värderat 83,65 hektar som omfattar totalt 18 markägare, säger Sven Eklund, skogsbruksingenjör vid Kustens skogscentral.
Enligt honom kommer ytan att öka märkbart under året. På Eklunds arbetsbord finns fortfarande ansökningar om 50 hektar som fortfarande inte har värderats.
- Allt talar för att skadorna blir i samma storlek som i fjol.
Eklund är ansvarig för områden från Korsholm till Sideby och enligt honom är det skogar kring kustbyar som är värst drabbade. Orsaken är de milda vintrarna som gör att snötäcket inte är lika djupt och det bidrar samtidigt till att älgarna inte vandrar inåt land.
Både Eklund och Stefan Enegren, verksamhetsledare för Skogsvårdsföreningen Söderskog, är överens om att älgstammen bör minskas. Båda är också markägare och jägare och får samtidigt medhåll av Stefan Thölix. Han representerar markägarna i styrelsen för Svenska Österbottens jaktvårdsdistrikt. Thölix menar att licenserna åtminstone måste ökas i de områden som har problem.
- Det största problemet är att den geografiska fördelningen av älgar har blivit ojämnare. Av någon anledning stannar de på vissa områden. Där borde man få fälla fler älgar.
Svenska Österbottens jaktvårdsdistrikt har som mål att det ska finnas tre älgar per tusen hektar. Men enligt Thölix är den siffran nu uppe i 3,6, vilket enligt honom är för många.
- Det är inte på en acceptabel nivå och därför bör älgarna minskas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab