Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
20.6.2008 / Landsbygdens Folk
ÖSP vill att producentpriset ska synas på prislapparna
Österbottens svenska producentförbund kräver att ett dubbelprissättningssystem införs på livsmedel i Finland. Med dubbelprissättning avser ÖSP att livsmedelsbutikerna på sina prislappar på basråvaror även ska uppge producentpriset.
Detta krav ställer producenterna med anledning av att priset på jordbruksprodukterna klart släpar efter kostnadsstegringarna inom produktionen. Då konsumenterna i samband med köp av livsmedel även via dubbelprissättningssystemet skulle få information om producentens pris, skulle det vara lättare för konsumenterna att inse behovet av prishöjningar till producenterna och de skulle bli medvetna om producenternas andel av konsumentpriset.
Införandet av en dubbelprissättning kräver dock förändringar i hur handeln uppger sina priser i butikerna. I och med att dubbelprissättningssystemet i detta skede endast skulle gälla för oförädlade basråvaror, skulle dock införandet av systemet inte kräva så stora insatser av handeln. Ifall handeln själv kan visa att den vill värna om den finländska livsmedelsproduktionen, kunde införandet av dubbelprissättningen inledningsvis ske utan krav från myndigheterna.
Under det senaste året har produktionskostnaderna för producenterna stigit med mer än 10 procent och producentpriset med endast 4 procent. Konsumentpriset har stigit med knappa 6 procent.
De produktionskostnadsstegringar som jordbrukarna och växthusproducenterna haft under året, har således inte kunnat föras vidare i livsmedelskedjan som den borde i en fungerande livsmedelsmarknad.
Systemet med dubbelprissättning har använts i Frankrike då det franska parlamentet konstaterat att producenterna inte får en skälig ersättning för sina livsmedel och med anledning av att den franska handeln troligtvis med avsikt tagit in utländsk råvara för att dumpa priset på franska livsmedel.
Tilläggsinformation om producentpriserna hittas även på SLC:s hemsida (www.slc.fi) under rubriken matpriser.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab