Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
20.6.2008 / Landsbygdens Folk
EU:s tvångsträda fyllde inte sin funktion
EU:s trädeskrav bör slopas helt och hållet eftersom trädesplikten inte har haft åsyftad verkan. Reglerna står dessutom i konflikt med den nya jordbrukspolitiken, anser ett italienskt konsultföretag som har undersökt effekterna av tvångsträdan på uppdrag av kommissionen.
Enligt konsultbyrån Areté Research & Consulting har cirka fyra miljoner hektar legat i träda i EU. Mellan 800.000 och 900.000 hektar av trädan har använts för odling av energigrödor. Trädeskravet har inte minskat odlarnas inkomster.
Analytikerna medger att trädan har bidragit till att minska interventionslagren av spannmål. Men trädan har minskat produktionen med endast 1,9 procent av EU:s totala produktion. Trädeskravet har resulterat i mycket små priseffekter medan importen och exporten inte har påverkats alls.
Enligt studien är trädan ett trubbigt instrument för produktionskontroll, eftersom det alltid är den sämsta marken som läggs i träda. Däremot kan flera positiva miljöeffekter konstateras.
Rapportens slutsats är att trädeskravet borde slopas eftersom det är ineffektivt och står i konflikt med den nya jordbrukspolitiken som ska styra produktionen efter marknadens krav. De positiva miljöeffekterna borde emellertid upprätthållas med ersättande åtgärder, noterar konsulterna.
För pågående säsong har trädesplikten dragits ner till noll i hela EU, efter ett tidigare beslut av EU-kommissionen och medlemsländerna. Nästa steg är att avskaffa reglerna om trädesplikt helt och hållet, men medlemsländerna befarar praktiska problem.
Avvecklingen av tvångsträdan är en av många punkter i den så kallade hälsokontrollen av jordbrukspolitiken. Men det kan dröja till årets slut innan hela paketet har godkänts. I så fall hinner jordbrukarna inte få besked om trädespliktens status i tid före nästa höstsådd.
Enligt EU-kommissionen försöker man lösa frågan genom att låta värdlandet Frankrike ta upp ärendet under hösten i den ständiga jordbrukskommittén. Om medlemsländerna är eniga kan tvångsträdan igen nollställas, eller behandlas som ett separat ärende.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab