Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
20.6.2008 / Landsbygdens Folk
Svårt att nå enighet i EU om växtskyddsmedel
Det går trögt med harmoniseringen av de europeiska reglerna för växtskyddsmedel. EU-värdlandet Slovenien har lagt fram ett kompromissförslag för EU:s ständiga representantskap Coreper, men fick ingen kvalificerad majoritet bakom sig.
Med sitt nya kompromissförslag har Slovenien närmat sig EU-kommissionens ståndpunkter. Man föreslår att växtskyddsmedel som påverkar det mänskliga hormonsystemet ska totalförbjudas, oavsett de faktiska riskerna. Detta överensstämmer långt med EU-kommissionens synpunkter. Hälsokommissionär Androulla Vassiliou efterlyser en nolltolerans för potentiellt cancerframkallande substanser och hormonella substanser som kan skada fortplantningen.
Ifrågavarande substanser ska inte ens få tillåtas i låga koncentrationer. Men många medlemsländer stöder en tröskelmodell där mycket små mängder kan tillåtas under ett gränsvärde. Detta har hittills strikt avvisats av EU-kommissionen. En sådan regel skulle också stå i konflikt med EU-parlamentets uppfattning. Parlamentet har medbestämmanderätt i frågan.
Sloveniens nya förslag kunde inte backas upp av en kvalificerad majoritet i Coreper. Ungern, Storbritannien, Irland, Polen, Rumänien och Bulgarien avvisade förslaget. Länderna anser att förslaget är överdrivet strängt.
Takorganisationen för den europeiska växtskyddsmedelsindustrin (ECPA) vill att kommissionen tillsätter en konsekvensutredning innan EU låser fast sig med nya och drastiska regler. ECPA anser att reglernas återverkningar på matpriser och jordbruksproduktionen bör utredas.
Industrin varnar för tilltagande förekomster av mögelsvamp i spannmål om jordbrukarnas möjligheter att bekämpa dem med verksamma substanser inskränks. ECPA påminner också om att konsumenterna knappast är betjänade av en stigande mykotoxinbelastning i livsmedlen.
Trots all oenighet strävar medlemsländerna till en gemensam lösning, då ärendet på nytt behandlas i ministerrådet strax efter midsommarhelgen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab