Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
20.6.2008 / Landsbygdens Folk
USA:s jordbrukspaket retar både EU och WTO
USA:s nya jordbrukspaket Farm Bill 2008 har antagits av kongressen, trots motstånd från president George W Bush. Farm Bill är en besvikelse för alla som hade hoppats på nytänkande inom den amerikanska jordbrukspolitiken. Hos EU och WTO haglar kritiken.
Farm Bill antogs redan i maj av både senat och representanthus med bred majoritet. President George W Bush har ingen chans med sitt veto mot den demokratstyrda kongressen. Enligt presidenten är jordbrukspaketet alldeles för dyrt och innehåller för få reformer.
På grund av ett formfel måste paketet nyligen sändas tillbaks till kongressen en andra gång för ny behandling. Men även denna gång samlade Farm Bill en betryggande majoritet som inte kan rubbas av ett presidentiellt veto.
Det är med långa tänder som jordbruksminister Ed Schafer börjar förverkliga den nya kursen. Enligt Schafer är paketet bara till namnet en Farm Bill. Programmet hjälper inte de jordbrukare som mest behöver stöd, trots höga kostnaderna för skattebetalarna. Enligt kritikerna kanaliseras mer än 60 procent av stöden till en minoritet på tio procent av stödmottagarna. Stöden gynnar framför allt storföretagen inom USA:s agrobusiness, medan de små familjejordbruken faller emellan.
Kritikerna, bland annat ställföreträdande jordbruksministern Chuck Connor, anser att USA har missat ett bra tillfälle att skära i sina jordbruksstöd vid en tidpunkt då priserna är höga och nedskärningar kan motiveras i offentligheten.
Många USA-politiker med president Bush i spetsen räknar nu med svårigheter i WTO-förhandlingarna. Man fruktar att Farm Bill ska sända fel signaler till USA:s handelspartner och bädda för ont blod i det ömtåliga slutskedet av samtalen. Farhågorna håller på att besannas. EU-kommissionen sammanfattar EU:s jordbrukspolitiska kurs med begreppet "oroande".
Ett stort antal punkter i lagpaketet har potential att snedvrida världshandeln, till och med mer än det nuvarande jordbrukspaketet från år 2002, betonar representanter för kommissionen.
- Den nya Farm Bill sänder ut fel signaler till världen. Den står klart och tydligt i konflikt med målsättningarna för Doha-rundan, ansåg en talesman för agrarkommissionär Mariann Fischer Boel i Bryssel.
En central punkt i Doha-rundan gäller avvecklingen av jordbruksstöden i EU och USA. EU har signalerat god vilja, förutsatt att USA är redo till samma eftergifter. Men Farm Bill kan bli ett svårt hinder för samtalen om lagen förverkligas i sin nuvarande form, fastslår EU-kommissionen.
I WTO-högkvarteret i Genève är opinionerna likartade. Enligt WTO:s generaldirektör Pascal Lamy kan Farm Bill inte uppfattas som en positiv signal för de fortsatta samtalen. Flera WTO-länder har redan frågat sig om USA alls tar samtalen på allvar, tillade Lamy.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab