Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
16.6.2008 / SLC
JSM: Om investeringsstöd för värmeanläggningar för jordbruk får ansökas i slutet av sommaren, om stöd för husdjursbyggnader i höst

Den första omfattande ansökningsomgången rörande investeringsstöd inom det nya systemet för finansieringsstöd för jordbruket inleds i oktober detta år. Ansökningstiden löper ut i början av januari 2009.



Avsikten är att inleda en ansökningsomgång i början av augusti där det är möjligt att ansöka om stöd för värmeanläggningar som använder inhemsk energi för uppvärmning av såväl produktions- som bostadsbyggnader. I augusti kan man även ansöka om stöd för pälsfarmer som byggs istället för farmer på grundvattenområden och för ersättande av pälsdjurs burar med större. Ansökningstiden löper ut i mitten av september och stödbesluten fattas före slutet av oktober.

 

Huvudmål för ansökningsomgången i slutet av året är objekt som faller inom ramarna för kommissionens nationella stöd för Södra Finland, eller det så kallade 141-stödet, och rör kostall för mjölk- och köttproduktion, fårhus, getstall, häststall, växthus samt grundreparationer i svin- och fjäderfäproduktion, ersättande av traditionella hönsburar med inredda burar och värmeanläggningar för produktionsbyggnader. Kommissionens 141-beslut gäller bara Södra Finland, men avsikten är att samma objekt skall stödas i hela landet. Närmare beslut om övriga stödobjekt fattas på hösten. Stödbesluten för deltagarna i ansökningsomgången fattas i februari-mars.

 

Stödet för utvidgningsinvesteringar i svin- och fjäderfäproduktion under år 2009 förutsätter tillstånd av kommissionen och beror bland annat på marknadsläget.

 

Ansökningstiden för stöd för täckdikning och inköp av mark i specialsituationer inleddes 28.5. För dessa objekt sträcker sig ansökningstiden fram till 30.6. Ministeriet uppmanar arbets- och näringscentralerna att fatta beslut angående dessa ansökningar senast i slutet av augusti.

 

Ansökningstiden för stöd till unga odlare inleddes 12.5. Om stödet kan ansökas kontinuerligt.

Avsikten är att ansökningar om stöd till unga odlare som inlämnats senast 30.6 skall avgöras av TE-centralerna senast i slutet av augusti. På samma sätt skall ansökningar som lämnas in senast i mitten av september avgöras senast i slutet av oktober och ansökningar som inkommit i början av januari skall avgöras i februari-mars.

 

Enligt lagen om strukturstöd till jordbruket som trädde i kraft i början av detta år kan byggande inte inledas innan beslutet om investeringsstöd har meddelats. Av denna orsak bör både ansöknings- och handläggningstiderna vara korta. Ansökningarna bör vara noggrant ifyllda och nödvändiga bilagor bör finnas med eftersom det inte är möjligt att korrigera betydande planerings- eller beräkningsbrister i ett senare skede. Bristfälliga ansökningar måste förkastas vid behandlingen.

 

Enligt ministeriets anvisningar skall TE-centralerna huvudsakligen fatta beslut angående strukturstöd som överflyttats från tidigare år till innevarande år inom juni månad. Innevarande års pengar används närmast för stödbeslut gällande gamla ansökningar. Ansökningar som lämnas in under ansökningsomgångarna i slutet av året finansieras huvudsakligen med anslag för år 2009.

 

Mer uppgifter från jord- och skogsbruksministeriet:

jordbruksråd Esko Juvonen, tfn (09) 160 53345, 040 733 6218

överinspektör Hannu Porkola, tfn (09) 160 54247, 0400 736 631

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab