Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
13.6.2008 / Landsbygdens Folk
Svag lönsamhet oroar SLC-fullmäktige
Jordbruks- och trädgårdsproduktionens svaga lönsamhet bekymrar Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds fullmäktige.
I regeringsprogrammet har regeringen gett löfte om att vända inkomstutvecklingen inom jordbruks- och trädgårdsproduktionen. För detta ändamål har jord- och skogsbruksministern Anttila tillsatt en arbetsgrupp vars uppgift är att se över lantbrukets kostnader och lönsamhet.
- Denna arbetsgrupp har hittills varit en stor besvikelse för producenterna eftersom inga konkreta åtgärder ännu har framlagts, säger SLC:s fullmäktige i ett uttalande från sitt möte i Helsingfors i onsdags.
- Under den tid som arbetsgruppen verkat har sektorn drabbats av kraftiga kostnadsstegringar. Samtidigt har jordbrukarna krävt producentprisförhöjningar dock utan större framgång. Detta gäller speciellt köttsektorn. Även inom spannmålssektorn har kostnadsstegringarna varit större än producentprisförhöjningarna.
SLC:s fullmäktige konstaterar att den rådande situationen är ohållbar. Fullmäktige kräver att lönsamhetsarbetsgruppen omedelbart vidtar kostnadssänkande åtgärder som det ansvariga ministeriet förpliktigar att förverkliga.
Då det gäller producentpriserna vädjar fullmäktige till handeln och livsmedelsindustrin:
- Höj producentpriserna så att även jordbrukarna får en skälig ersättning för sin arbetsinsats. Ifall inga förändringar sker i producentpriserna kommer detta att ha synliga och konkreta effekter även för den finländska livsmedelshandeln och förädlingsindustrin. En utveckling som inte betjänar något led i livsmedelskedjan och inte heller konsumenterna.
För att konsumenterna även i framtiden ska ha tillgång till rena och trygga inhemska livsmedel krävs nu både producentprisförhöjningar och kostnadssänkande åtgärder, påpekar SLC:s fullmäktige.
SLC:s fullmäktige godkände enhälligt, men med förbehåll, det finländska förslaget om nordligt stöd under femårsperioden 2009-2013. Styrelsen hade föreslagit godkännande, men styrelsemedlemmarna Runar Lillandt och Tomas Långgård, båda från ÖSP, begärde och fick in en protokollanteckning där de uttryckte sitt missnöje med stödformerna för svin och fjäderfä.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab