Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
13.6.2008 / Landsbygdens Folk
Yara höjer gödselpriserna med drygt 10 procent
Yara öppnar gödselmarknaden igen nästa vecka och börjar ta emot beställningar inför nästa odlingssäsong. Priserna höjs i medeltal med 10,5 procent jämfört med priserna tidigare i våras.
Dessutom slopas de tidigare månatliga pristrapporna. Istället börjar Yara tillämpa en säsongprissättning enligt när gödseln levereras till gården. Den gödsel som levereras nu i början av juli kommer enligt säsongprissättningen att vara 10 procent billigare än den gödsel som levereras nästa vår.
Enligt Yaras försäljningschef Janne Mäkikalli stiger säsongpriset jämnt under hela året, men inom varje månad varierar dagspriset beroende på hur mycket lantbruksaffären har sålt den månaden.
- Vi kommer varje månad överens med affärerna om den månatliga försäljningsmängden och dagspriserna beror på hur mycket av den mängden som sålts, säger Mäkikalli.
Om den nuvarande prissättningen håller ett helt år eller om fler prishöjningar är på kommande vågar de ansvariga på Yara inte säga något om.
- Åtminstone finns det inga signaler i detta skede som skulle tyda på att till exempel priserna på gödselråvaror skulle gå ner, säger Mäkikalli.
Direktör Timo Kirjavainen, som ansvarar för den finländska marknaden, konstaterar att ett pristak någon gång kommer emot, då jordbrukarna världen över inte är villiga att betala mer för gödseln. Men när detta sker är enligt honom omöjligt att sia om. Yara kan enligt Kirjavainen inte själv bestämma gödselpriserna, utan måste följa trenden på världsmarknaden.
Enligt Yaras beräkningar lönar det sig även efter de nu införda prishöjningarna att gödsla ordentligt, förutsatt att priset på spannmål inte sjunker.
Om en stor del av jordbrukarna bestämmer sig för att beställa gödseln inför nästa säsong redan nu på sommaren för att gardera sig mot eventuella kommande prisökningar, kan det hända att gödseln tar slut.
- För den finländska marknaden har Yara en viss mängd gödsel reserverat varje månad. För juli i år har vi reserverat lite mer än tidigare år, berättar Mäkikalli. Timo Kirjavainen tror ändå inte att gödseln tar slut nu i sommar.
- Det finns en del jordbrukare som beställer gödseln på sommaren. De flesta väntar ändå till senare på året då stöden betalats ut eller spannmålslikviderna kommer in.
Hur prishöjningarna och gödselpriserna i Finland ser ut i förhållande till övriga nordiska länder och Baltikum är i dagsläget omöjligt att säga. Gödselpriserna i våra grannländer fastställs först i slutet av denna månad.
Hur prissättningen för de gödselmedel som används i växthus ser ut under nästa säsong slås fast först i slutet av augusti.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab