Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
13.6.2008 / Landsbygdens Folk
EU-hästar måste nästa år märkas med mikrochip
Hästar, åsnor och andra hästdjur måste märkas med ett mikrochip från början av juli nästa år. EU-kommissionen avlät på måndagen en förordning om elektronisk identifiering av hästar. Varje häst ska registreras i en central databas.
Hästen ska märkas elektroniskt inom sex månader efter födseln. I samband med utställningen av hästpasset implanteras ett rfid-mikrochip under huden mellan nacke och manke mitt på halsen vid nackbandet. Ett individuellt registernummer lagras i både chip och pass.
Registernumret lagras i en central databas. Detta ska garantera att hästen kan identifieras också sådana fall där namn och vistelseort har förändrats. Hästpasset är i kraft under djurets hela livstid.
Enligt EU:s hälsokommissionär Androulla Vassiliou införs den elektroniska identifieringen av hästar i syfte att bekämpa utbredningen av djursjukdomar. Hon konstaterar att det gamla bokföringssystemet är föråldrat och bör anpassas till den tekniska utvecklingen.
Den elektroniska identifieringen motiveras därtill med att hästkött används som livsmedel. Eftersom hästar enligt EU:s direktiv i undantagsfall får behandlas med särskilda läkemedel, vill man förhindra att dessa djur hamnar i livsmedelskedjan.
För registreringen kan medlemsländerna grunda nationella databaser. Enligt direktivet ska medlemsländerna driva sina centrala databaser i samarbete med varandra. För att underlätta samarbetet mellan medlemsländerna, ska kommissionen tillhandahålla en webbplats där varje medlemsland lägger in sin nationella webbplats.
Den nya förordningen ska tillämpas från och med juli nästa år. EU-kommissionen förutsätter att medlemsländerna inför regler om påföljder för hästägare som försummar att skaffa hästpass.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab