Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
13.6.2008 / Landsbygdens Folk
EU vill förenkla importen av GMO-foder
EU måste få ordning på importen av genförändrade fodermedel, annars står Europas jordbruk inför en katastrof. Det anser Klaus-Dieter Borchardt, enhetschef för EU:s agrarkommission. Enligt Borchardt måste nolltoleransen för GMO-foder hävas.
Under en jordbrukskonferens i Berlin uttryckte Borchardt stor oro för EU:s försörjning med fodermedel från utlandet.
- Om EU inte förmår röja undan problemen inom importen av gentekniskt förändrade fodermedel, kan hälften av djur- och köttproduktionen i EU snart slå igen, varnade Borchardt.
Han konstaterade att EU:s tillståndsprocesser drar alltför länge ut på tiden. För att säkerställa foderförsörjningen måste EU skrota sina regler om nolltolerans för GMO-material i fodermedel.
Enligt Borchardt håller foderexportörerna på att förlora intresset att sälja sina produkter till EU. De finner lätt andra marknader som inte är lika svåra och kostsamma att bearbeta, varnade EU-kommissionens topptjänsteman.
I syfte att påskynda tillståndsgivningen på GMO-området har EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso tagit initiativet att tillsätta en expertgrupp med representanter för medlemsländerna. Barroso eftersträvar en smidigare tillståndsprocess. De nuvarande reglerna måste omarbetas, anser kommissionens ordförande.
I praktiken är EU sannolikt världens största importör av GMO, som en följd av unionens stora beroende av djurproduktion och import av växtproteiner, tillägger Barroso, som också vill ta upp WTO-tvisten om GMO med USA, Kanada och Argentina inom expertgruppen.
Samtidigt har Frankrike gått ut med ett eget initiativ. Men det franska förslaget kan snarare skärpa än förenkla de nuvarande reglerna. Enligt det franska förslaget borde EU:s livsmedelsmyndighet Efsa beakta medlemsländernas synpunkter innan man ger grönt ljus för GMO.
I en promemoria efterlyser Frankrike nya kriterier för tillståndsgivningen av GMO. Experterna borde mer än tidigare analysera de insektgifter som GMO-grödorna producerar, och riskerna för att också andra djur än skadeinsekter slås ut.
Vid riskutvärderingen ska dessutom socio-ekonomiska kriterier samt risker för annan jordbruksproduktion beaktas. I syfte att underlätta tillståndsgivningen ska en speciell utvärderingsmetod för GMO utarbetas.
Diplomater i Bryssel väntar ännu inga konkreta resultat av diskussionen. Man betraktar det franska utspelet som ett slags uppvärmningsrunda inför Frankrikes EU-värdskap som börjar i juli.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab