Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
13.6.2008 / Landsbygdens Folk
Frankrike vill höja de nationella stödtaken
Frankrike vill att medlemsländerna ska få hålla kvar upp till tjugo procent av sina nationella budgettak för direktstöd. EU-kommissionen anser att tio procent bör räcka, eftersom medlen får användas mer flexibelt än tidigare. Men Frankrike är ute efter mer.
Frankrikes syn på hälsokontrollen förmedlades senaste vecka av Marie-Hélène Le Hénaff, tjänsteman vid jordbruksministeriet i Paris, i samband med en rundabordskonferens i EU-parlamentet om den europeiska mjölksektorns framtid.
I början av juli tar Frankrike över EU-värdskapet. Regeringen i Paris söker nu ett stadigt grepp om den framtida jordbrukspolitiken. Frankrike vill ytterligare stärka medlemsländernas möjligheter att stöda svaga sektorer.
Enligt förslaget till hälsocheck kan medlemsländerna hålla inne tio procent av det nationella budgettaket för direktstöd. Men taket tillfredsställer inte Frankrikes behov. Den franske jordbruksministern Michel Barnier har tidigare yrkat på minst femton procent. Enligt Le Hénaff dryftar det franska jordbruksministeriet möjligheten att höja den nationella andelen till tjugo procent.
Den franska regeringen förhåller sig också kritisk till den obligatoriska moduleringen. Enligt Le Hénaff är det viktigt att jordbrukspolitikens första pelare förblir stark. Enligt fransk uppfattning går det inte att utveckla landsbygden utan jordbruksproduktion.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab