Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
6.6.2008 / Landsbygdens Folk
Yara kvoterar gödseln och öppnar handeln på nytt om en dryg vecka
Just nu går det inte att köpa gödsel. Världens största gödseltillverkare Yara har lapp på luckan till den 16 juni, rysk gödsel går inte att få överhuvudtaget, inte heller estnisk.
Yara har meddelat distributörerna att de får börja ta emot beställningar den 16 juni, då också det nya priset klarnar. Direktör Timo Kirjavainen ansvarar för den finländska marknaden, och han förklarar situationen så här:
- Den mängd som var avsedd för den finländska marknaden för junimånad är utsåld.
Han ger dock ingen förklaring till en dylik kvotering. En del bedömare säger att det är ett taktiskt drag från Yaras sida. Genom landvis kvotering kan det multinationella företaget hålla priset uppe. Men SLC:s ordförande Holger Falck köper inte den förklaringen.
- Vi ska söka orsaken på världsmarknaden, där det finns större efterfrågan än utbud.
Var Yaras nya pris kommer att landa den 16 juni håller företaget hemligt tills dess. Kirjavainen använder dock den illavarslande formuleringen "det finns ett höjningstryck".
Han beskriver nuläget med nollutbud på marknaden och en hel del efterfrågan som "mycket märkligt". Normalt brukar efterfrågan vara obetydlig så här års. Som orsak till att det inte går att få gödsel uppger han jordbrukarnas hamstring i rädsla för nya prishöjningar.
Stig Simons i Yttermark, medlem i SLC:s spannmålsutskott tror på Kirjavainen.
- Allt är borthamstrat nu. Vi garderar oss mot prishöjningar. De som haft möjlighet har köpt så mycket gödsel de mäktat, säger han.
I början av året började han själv misstänka prishöjningar. Han tackar intäkterna från virkesförsäljning för att han kunde köpa gödsel på lager. Såsom det nu ser ut kommer det att generera betydligt större avkastning än om pengarna låg på bankkonto.
Simons understryker, att även om han tror på Kirjavainens förklaringar, betyder det inte att han är tillfreds.
- Jag är inte alls nöjd med situationen.
Simons kollega i spannmålsutskottet, Jörgen Bergman från Borgå, är mycket kritisk till Yaras utsago.
- De gör business, säljer där de får bästa priset, tror han.
Ense är Simons och Bergman om att någonting är på tok, när odlaren ett år i förväg ska veta vad han odlar och på hur stora arealer för att kunna beställa sin gödsel.
- Gödsel borde vara tillgänglig då man behöver den, säger Simons.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab