Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
6.6.2008 / Landsbygdens Folk
Ny patogen som angriper tomater har hittats i Finland
Livsmedelssäkerhetsverket Evira har hittat en ny patogen i Finland som angriper tomater - Tomato Apical Stunt Viroid (TASVd) - på plantor av stjärnsöta (Solanum jasminoides) som odlats som sommarblomster. Om viroiden sprids till tomatodlingar kan den orsaka betydande skördeförluster. Evira varnar tomatodlare för viroider som sprids via prydnadsväxter av familjen potatisväxter.
Viroiden TASVd hittades i en finländsk växthusodling på plantor av stjärnsöta som importerats från Holland. Viroiden orsakade inte några symptom på stjärnsötan och den hittades i ett prov som tagits vid inventering av Potato Spindle Tuber Viroid (PSTVd). De kontaminerade växtpartierna har destruerats.
Både PSTVd och TASVd kan vara helt symtomfria på många prydnadsväxter, men de orsakar starka symptom på tomater. Symtomfria prydnadsväxter kan också sprida viroiderna vidare till tomatproduktionen. PSTVd och TASVd sprids mycket lätt genom växtsaft, bland annat via skötselåtgärder. Det enda sättet att bekämpa viroider är att destruera växterna, desinficera odlingslokalen och arbetsredskapen samt använda rent växtmaterial.
Evira uppmanar tomatodlare att ta i beaktande att helt symtomfria prydnadsväxter av familjen potatisväxter kan vara infekterade av PSTVd eller TASVd. En viktig metod för att förebygga kontaminering är att odla tomater och övriga potatisväxter i skilda lokaler. Kontakta TE-centralen eller Eviras växtinspektör om viroid kontamination misstänks.
TASVd på tomatplantor orsakar förbuskning, bladen blir missbildade och gulnar. Frukterna på kontaminerade plantor förblir små, färgen blekröd och hållbarheten försämras betydligt. PSTVd - Potato Spindle Tuber Viroid - är sjukdomsalstrande på potatis i synnerhet. På tomatplantor orsakar den bladfläckar, bladen gulnar och tillväxten avstannar. På potatisplantor blir knölarna små och spolformig.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab