Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
6.6.2008 / Landsbygdens Folk
Grannproducenter stöder tysk mjölkstrejk
De tyska mjölkbönderna har gått i strejk i protest mot handelns låga avräkningspriser. I många delar av landet har det blivit knappt om mjölk i butikerna. Producenter i bland annat Österrike, Nederländerna, Frankrike och Schweiz har anslutit sig till aktionen med stödstrejker.
Senaste år steg priset på mjölk och de tyska producenterna kunde bokföra 48 cent per såld liter. Med glädjen varade inte länge. I vårens prisförhandlingar sänkte mejerier och handelskedjor sina avräkningspriser kännbart - trots att böndernas produktionskostnader har fortsatt att stiga.
Något enhetspris finns inte, utan avräkningspriserna varierar från mejeri till mejeri. I norra Tyskland får producenterna de lägsta likviderna - omkring 27 cent per liter. I södra Tyskland är genomsnittet 35 cent.
- Alldeles för litet, menar mjölkböndernas intresseorganisation Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM). Bönderna arbetar under produktionskostnaderna. Enligt de första kraven från BND borde literpriset vara minst 40 cent.
Sedermera har kravet tänjts till 43 cent för att hålla jämna steg med de allt högre produktionskostnaderna. Men handeln ville inte lyssna på kraven. Då beslöt BDM att utlysa strejk. Under strejkens gång har det varit svårt att få tillförlitliga informationer om läget. Enligt producentsidan är strejken nästan heltäckande. Cirka 90 procent av BDM-medlemmarna uppges delta i aktionen.
Handeln försökte länge bagatellisera följderna av strejken. Man betonade att mjölken inte kommer att ta slut i butikshyllorna. Men redan efter fem dagars strejk började tongångarna förändras, då demonstrerande bönder började blockera tillfarterna till mejerierna.
De tyska producenterna har fått stöd av handlingskraftiga kolleger utomlands. I Frankrike blockerade 500 mjölkbönder ett mejeri i Strasbourg för att stoppa mjölkleveranser över gränsen till Tyskland. Mjölkgårdar i Österrike, Schweiz, Nederländerna, Luxemburg och Italien har lovat att inte leverera mjölk för export till den tyska marknaden. Också danska bönder uppges ha blockerat tre mejerier som säljer mjölk till den tyska lågpriskedjan Aldi.
Aktionerna runt om i Europa har organiserats av samarbetsorganisationen European Milk Board (EMB), vars målsättning är ett mjölkpris som producenterna kan leva på. EMB är ute efter att förena de europeiska mjölkproducenternas krafter. Organisationen drar sig inte för att förespråka militanta medel för att nå målen. EMB har redan länge viftat med strejkvapnet.
Strejken väntas fortsätta åtminstone veckan ut. Mjölkproducenterna förefaller att ha sympatierna på sin sida. De flesta konsumenter anser att bönderna bör få ett rättvist pris för sina produkter. Producenterna vill fortsätta sin strejk ända tills handeln går med på att omförhandla vårens avräkningspriser.
Många har ändå börjat fråga sig hur länge producenterna ska hålla ut. De löpande kostnaderna för foder och energi måste betalas. Det genomsnittliga inkomstbortfallet per gård belöper sig mellan 1.500 och 2.000 euro.
Men Lidl har som första lågpriskedja givit efter för producenternas krav. Lidl aviserade på onsdagen sin beredskap att betala 10 cent mer per liter mjölk och 20 cent mer för smör. Andra handelskedjor väntas följa.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab