Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
6.6.2008 / Landsbygdens Folk
Matinflationen slår rekord i EU
Prisstegringarna på livsmedel, den så kallade livsmedelsinflationen, skjuter i höjden i EU. I mars och april steg de europeiska matpriserna med drygt sju procent, eller dubbelt mer än den allmänna inflationen, uppger statistikbyrån Eurostat i Bryssel.
Livsmedelsinflationen har stigit till sin högsta nivå sedan den införlivades i den officiella statistiken år 1996. I april steg de europeiska matpriserna i genomsnitt med 7,1 procent, och i mars snuddade prisstegringen vid 7,2 procent. Den allmänna inflationsnivån i EU var i april 3,6 procent.
Samma trend gäller också i eurozonen, där den livsmedelsinflationen beräknas till 6,2 procent, jämfört med en allmän inflation på 3,3 procent.
De viktigaste ingredienserna i kostnadshöjningen är priserna på livsmedel och energi, konstaterar Eurostat. Enligt statistikerna bidrar flera olika faktorer till att priserna stiger. De viktigaste faktorerna är ogynnsam väderlek, rekorddyra bränslen och en stigande efterfrågenivå i länder som Kina och Indien.
Livsmedelsinflationen varierar kraftigt mellan EU:s medlemsländer. I topp ligger Bulgarien, där matpriserna har stigit med en fjärdedel under granskningsperioden från april 2007 till april 2008. Utöver Bulgarien hör de tre baltiska länderna till de mest utsatta i EU. I Lettland, Estland och Litauen varierade livsmedelsinflationen mellan 18 och 22 procent.
Av de västeuropeiska länderna noteras den lägsta årliga raten för Portugal (3,2 procent). Därefter följer Nederländerna med 5,4 procent och Frankrike med 5,5 procent. Tyskland och Finland noterade vardera 6,4 procent och Sverige 6,8 procent.
Eurostat har också jämfört inflationen för olika livsmedelskategorier. De mest dramatiska prisstegringarna noterades för mjölk, ägg och ost, som blev cirka 15 procent dyrare i hela EU mellan april 2007 och april 2008. Oljor och fetter ligger inte långt efter med 13,2 procent. Priserna på fisk och skaldjur steg däremot med moderata 3,3 procent, medan priserna på grönsaker till och med sjönk med -1,2 procent. Men statistikerna påminner om att grönsakspriserna steg med tio procent föregående år.
I Finland var det priserna på frukt som steg mest under året, med 12,8 procent. Därefter följer mjölkprodukter och ägg med 11,3 procent, matfetter och oljor med 10,7 procent och bröd med 8,3 procent. Priserna på grönsaker blev däremot hela -7,4 procent billigare.
Utvecklingen förefaller extra dramatisk för att att priserna på livsmedel började stiga plötsligt, efter flera års stillestånd. Under ett längre tidsperspektiv följer matprishöjningarna i stort sett den generella inflationsraten, påminner Eurostat.
Mellan åren 1996 och april 2008 steg priserna för livsmedel i hela EU med +31 procent. Den allmänna inflationen under samma period var +27 procent. I eurozonen är motsvarande siffror +30 procent, respektive +27 procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab