Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
6.6.2008 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet vill spola elektroniska öronmärken för får
Den planerade elektroniska övervakningen av får borde inte bli obligatorisk. Europas fårfarmare har inte råd att betala kostnaderna, konstateras i ett färskt betänkande om fårskötselns framtid i Europa. Betänkandet antogs nyligen av EU-parlamentets jordbruksutskott.
Den europeiska fårlobbyn har kämpat hårt mot EU-kommissionens planer att införa en elektronisk fårmärkning. Den elektroniska identiteten har varit på förslag sedan år 2003, då ministerrådet beslöt att märkningen blir obligatorisk i början av år 2008.
Senaste år gick rådet med på att skjuta fram regelverket. Ministrarna beslöt att fårmärkningen blir plikt först i slutet av nästa år, och endast i länder med mer än 600.000 får eller 160.000 getter. I övriga länder, bland annat Finland, berörs endast djur som exporteras.
EU-kommissionen motiverar den elektroniska märkningen med säkerhetssynpunkter. Förflyttningar av djur registreras snabbare och säkrare. Den förbättrade kontrollen ska förhindra utbredningen av sjukdomar. Men fårproducenterna anser att kostnaderna överstiger nyttan. Nu får branschen flankstöd av EU-parlamentets jordbruksutskott och den irländska EU-parlamentarikern Liam Aylward, författare av ett betänkande om får-, lamm- och getsektorernas framtid i Europa.
Aylward påpekar att fårsektorn befinner sig i en allvarlig ekonomisk kris. Fårproducenterna har helt enkelt inte råd att investera i ny utrustning. Dessutom har fördelarna med elektronisk övervakning inte kunnat bevisats. Aylwards betänkande godkändes i slutet av maj i jordbruksutskottet, som därmed går emot EU-kommissionen. Enligt betänkandet räcker en frivillig elektronisk märkning, då de flesta EU-länder redan har inrättat goda system för spårbarhet och djurhälsa.
Kravet på ett stopp för den elektroniska märkningen av får är en av tio punkter som föreslås i parlamentets strategier för den europeiska fårsektorns framtid. Betänkandet efterlyser en ny stödordning för miljö- och bevarandeåtgärder inom fårnäringen med bidrag per tacka. Stöden bör kopplas till de positiva miljöfördelar som kännetecknar fårskötseln. Oanvända CAP-medel kunde också riktas till får- och getsektorn.
EU borde därtill införa ett obligatoriskt system för EU-märkning av fårköttsprodukter, för att konsumenterna ska känna igen inhemsk vara. Man efterlyser mer EU-pengar för marknadsföring av livsmedel och ett öronmärkt anslag för lammproduktionen. EU-kommissionen uppmanas att se över de nuvarande förvaltningssystemen för importkvoter för att garantera att inhemskt lammkött inte utsätts för illojal konkurrens.
I WTO-förhandlingarna borde EU:s representanter försöka minska de föreslagna kvotnedskärningarna för fårkött och försäkra sig om att EU kan ge vissa fårköttsprodukter status som känsliga produkter.
De europeiska producenternas takorganisationer Copa och Cogeca uttryckte omedelbart sin tillfredsställelse över betänkandet. Enligt generalsekreterare Pekka Pesonen kan rapporten tolkas som en erkänsla för fårsektorns viktiga roll i EU. Pesonen berömmer de förslag som förs fram och nämner särskilt den kritiska hållningen gentemot den elektroniska märkningen. Enligt Pesonen är det också motiverat att granska WTO-förslagen om marknadstillgång för fårkött.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab