Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
30.5.2008 / Landsbygdens Folk
Minister Anttila satsar på produktionsbundet mjölkstöd från EU
Jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) gav i onsdags ett halvt löfte om en form av produktionsbundet stöd till mjölkproduktionen. Detta som kompensation för utfasningen av kvotsystemet, som enligt EU-kommissionens förslag till hälsogranskning ska vara slutfört efter mars 2015.
- Finland måste bereda ett eget förslag, men jag kan väl säga att när man talar om produktionsbundet stöd så avser man i allmänhet ett stöd enligt djurenheter, svarade ministern på en fråga om stödets utformning.
Förutom utfasningen av kvotsystemet ingår en avveckling av de produktionsbunda stöden i kommissionens förslag. Samtidigt trycker kommissionen även på för att de historiska gårdsvisa stöden - de så kallade tilläggsdelarna - småningom ska övergå i regionala enhetsstöd, vilket vi i Finland redan så gott som byggt in i vårt stödsystem.
Inom varje sektor får de enskilda medlemsländerna tillämpa egna lösningar för upp till tio procent av de direkta EU-stöden, men högst 2,5 procent får kopplas till produktionen. Detta alltså enligt EU-kommissionens förslag om hälsogranskningen.
- Vi har ju ansett att kvotsystemet har varit ett bra system som också har garanterat mjölkproduktion i hela landet, sade minister Anttila. Kommissionen ser dock ut att ha en övervägande majoritet bland medlemsländerna med sig om förslaget att slopa systemet så nu måste vi jobba för en mjuklandning. Därför bör vi kunna höja gränsen som i förslaget nu är på tio procent för speciella lösningar.
- EU har bekräftat i flera omgångar att det ska vara möjligt att idka jordbruksproduktion i hela unionen, också i randområdena. Det löftet måste vi även kunna förverkliga i Finland, sade minister Anttila.
Enligt henne måste Finland vidare få behålla sin nuvarande nivå på de produktionsbundna tjurpremierna i EU-stödet.
- Det är av största betydelse för nötproduktionens lönsamhet, framhöll hon. Även för stärkelsepotatis och proteingrödor måste vi kunna fortsätta att betala ut ett produktionsbundet stöd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab