Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
30.5.2008 / Landsbygdens Folk
Prisläget och ansökningsstopp bekymrar växthusodlarna
- Jag vet om odlare som har tankat tjockolja för 30.000 euro och sålt produkter för 6.000 euro, säger Martin Westerberg från Närpes Yttermark för att illustrera prisläget för trädgårdsprodukterna just nu. Han tänker framom allt på gurkorna.
- Det blir kris för odlarna om priset inte stiger.
Westerberg sitter i SLC:s fullmäktige och är medlem i trädgårdsutskottet. Förra veckan representerade han producenterna när de träffade våra parlamentariker under sin traditionella växthusdag på riksdagen.
Riksdagsmännen fick en diger lista över saker som odlarna vill ha ändring i. Överst på förteckningen ligger energifrågan.
Den allt dyrare energin och gödseln, som är dubbelt dyrare än för ett år sedan, slår hårt ut över växthusodlarna. För att det ska gå runt ekonomiskt borde växthusodlarna få åtminstone dubbelt mer för gurkorna. I dag får de 50 cent. För tomaternas del är det lite bättre ställt. Producentpriset är 1,30.
Westerberg tycker att de priser, som han har sett när han tassat runt i matbutikerna, borde ge utrymme för höjda producentpriser. Prisläget tvingar växthusodlarna att ta till avsevärt tuffare verktyg än osthyveln för att få ner kostnaderna.
Kännbara inbesparingar kan man göra på energisidan. Inte att undra på att intresset för biobränsle har ökat explosionsartat bland växthusodlarna.
- Vi hoppas investeringsstöden öppnas så fort som möjligt, säger Westerberg.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab