Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
30.5.2008 / Landsbygdens Folk
Matkrisen är en chans för CAP menar Frankrikes regeringschef
Matkrisen är en chans för den europeiska jordbrukspolitiken CAP som måste växa med sin uppgift, sade Frankrikes premiärminister Francois Fillon under ett besök i Lettland senaste vecka. Enligt Fillon borde livsmedelsproduktionen prioriteras i alla länder, inte minst i EU.
Om bara två månader tar Frankrike över EU:s roterande ordförandeskap och fransmännen gör ingen hemlighet av sin omsorg om den europeiska jordbrukspolitiken. Uttalanden som rättfärdigar CAP har börjat dugga tätt från Paris på sistone.
Enligt den franska regeringens syn är matkrisen ett bevis för att EU:s jordbrukspolitik är mer relevant än någonsin. Premiärminister Fillon betonar att CAP ska leva, utvecklas och reagera på de stigande matpriserna och bristen på jordbruksprodukter.
- Produktionen av livsmedel måste prioriteras som nummer ett i alla länder, inkluderande EU:s medlemsländer, framhöll Fillon under sitt statsbesök i Lettland.
Det franska ordförandeskapet ska fokuseras på att granska och revidera den europeiska jordbrukspolitikens hälsa, betonade den franske regeringschefen.
- Vi måste också fundera på de principer som ska gälla efter år 2013. Inte sällan har jordbrukspolitiken formats i tvära kast under långa nattmanglingar som inte alltid har gynnat det bästa resultatet, anmärkte Fillon.
Frankrike har de senaste månaderna fått en stark bundsförvant i Tyskland, som också talar varmt för en stark europeisk jordbrukspolitik. Subventionerna säkrar en stabil och nödvändig livsmedelsförsörjning, lyder den fransk-tyska alliansens argument.
En djup klyfta om CAP:s uppgifter och omfång är på väg att uppstå inom EU. Frankrike och Tyskland försvarar CAP med alla medel, medan Storbritannien framstår som jordbrukspolitikens häftigaste kritiker. Britterna vill skrota möjligast mycket av CAP för att avreglera jordbruket, medan Frankrike förkastar den fria handeln som en lösning på matkrisen.
Enligt fransk uppfattning är matkrisen en direkt följd av den tilltagande avregleringen av jordbrukshandeln. Matkrisen är konsekvensen av en överdriven marknadsliberalism, menar den franska regeringen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab