Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
23.5.2008 / Landsbygdens Folk
Mjölkbristen ger myror i huvudet
VD Johannes Snellman på Ålands centralandelslag, Valios direktör för primärproduktion Eeva Brofelt och VD Robert Ingman på Arla-Ingman har ett bekymmer gemensamt: det råder brist på mjölk.
Statistiken visar att Finland inte längre är självförsörjande i mjölk. Under perioden januari-mars konsumerade vi en aning mera mjölk än vad de finländska korna producerar. Enligt Maaseudun Tulevaisuus gick det åt 567 miljoner liter, produktionen uppgick till 565 miljoner liter. Landets mjölkproducenter har minskat med över 1.000 på ett år. I mars i fjol var de 13.606, i mars i år 12.520.
På Åland säger VD Johannes Snellman att man hoppas kunna uppmuntra mjölkproducenterna genom prissättningen, såsom också konkurrenterna gör.
- Tillgången på mjölk börjar nog bli ett problem, i synnerhet i Södra Finland. Det betyder längre transporter och högre kostnader. Så lite sätter det myror i huvudet på oss, säger Robert Ingman. Han är rädd att det blir verkligt stor brist på mjölk i höst. Produktionen är alltid som lägst på hösten.
- Det är verkligen önskvärt att produktionen hålls på nuvarande nivå, ja man kan för första gången säga att den helst skulle få gå uppåt. Men det är väl nog önsketänkande.
Ingman får medhåll av direktör Eeva Brofelt på Valio.
- Nu får man bara hoppas att mjölkbönderna håller ut, alla hälsogranskningar och all byråkrati till trots.
Väl medveten om de problem som ansökningsstoppet för investeringsstöden medför hoppas hon ändå att mjölkbönderna vågar planera och investera. Ingman tillägger att det gäller för mjölkbonden att hålla ekonomin i skick.
- Så att inte en mindre prissänkning blir en katastrof.
Svängningar är vad mjölkpriset kommer att få utstå i framtiden befarar både Ingman och Brofeldt. Däremot ser Ingman inga mörka moln på himlen för tillfället. Priserna med handeln håller rätt nivå och är överenskomna över sommaren, rätt långt också in på hösten.
- Det här året är i ordning till den delen, summerar han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab