Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
23.5.2008 / Landsbygdens Folk
EU-ministrar lyckades inte enas om växtskyddsmedel
EU:s jordbruksministrar misslyckades på måndagen i försöket att nå en kompromiss om harmoniseringen av reglerna för växtskyddsmedel. Förhandlingarna går nu vidare i arbetsgrupper. Om en dryg månad sker ett nytt försök att nå en politisk överenskommelse.
Värdlandet Slovenien hade försökt sammanställa ett kompromissförslag för att utjämna motsättningarna mellan länderna, ministerrådet och EU-kommissionen. Kommissionen höll emellertid fast vid sin linje. En enhällig front av medlemsländer hade kunnat fälla kommissionen, men alla medlemsländerna var inte redo att stöda Slovakiens kompromiss.
Tvistefrågor var framför allt de rättsliga grunderna, dataskyddet och tillståndskriterierna. Kommissionen håller fast vid en nolltolerans för potentiellt cancerframkallande substanser och hormonella substanser som kan skada fortplantningen. Industrin fruktar att detta kommer att inskränka antalet godkända växtskyddsmedel.
Alternativet är att tillåta mycket låga koncentrationer av sådana substanser. En majoritet av medlemsländerna uppges stöda denna tröskelmodell. En sådan regel skulle emellertid stå i konflikt med EU-parlamentets uppfattning. Parlamentet har medbestämmanderätt i frågan. EU-kommissionens ursprungliga lagförslag skulle också urvattnas betydligt.
Enligt observatörer ville ministrarna undvika en direkt konfrontation med den nya EU-kommissionären Androulla Vassiliou, som för bara några veckor sedan efterträdde Markos Kyprianou.
Vassiliou försvarade med eftertryck kommissionens förslag. Hon framhöll att endast en bråkdel av substanserna riskerar att försvinna från marknaden. För jordbrukets del saknar detta betydelse. Många substanser är redan förbjudna i flera medlemsländer, tillade Vassiliou.
Rådsordföranden Iztok Jark konstaterade att förhandlingarna nu fortsätter i EU:s ständiga kommitté. De nya reglerna för växtskyddsmedel står sannolikt igen på agendan om en dryg månad, vid rådsmötet den 23 juni.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab