Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
23.5.2008 / Landsbygdens Folk
EUs medlemsländer säger nej till klorhöns
En majoritet av EU:s jordbruksministrar avvisar kommissionens intentioner att rucka på förbudet mot klorbehandling av fågelkött som saneringsmetod mot salmonella. Därmed blir det svårt att häva importförbudet för amerikanskt fågelkött, vilket USA har krävt.
EU:s industrikommissionär Günter Verheugen vädrade måhända en onödigt stark optimism, då han för två veckor sedan lovade USA att häva embargot mot amerikansk importkyckling. Medlemsländerna är av annan åsikt och anser att kycklingen ska hållas i USA.
Efter att ha fått grönt ljus från livsmedelsmyndigheten Efsa, har kommissionen signalerat intresse att häva klorförbudet. Det skulle öppna EU-gränserna för amerikanskt fågelkött och framför allt förbättra handelsrelationerna mellan USA och EU.
- Amerikanarna må göra vad de vill. Vi i EU är inte tvungna att ta efter, sade Frankrikes jordbruksminister Michel Barnier i anslutning till måndagens rådsmöte.
En klar majoritet av medlemsländerna har sagt ifrån att EU inte vill ha klorbehandlat fågelkött. Det gäller också kommissionens försök att införa skärpta villkor som vattensköljning och märkning för det USA-kött som ska landa i Europa.
Hela 21 av alla 27 medlemsländer, däribland Finland, uppgav på måndagen att de inte vill vara med om någon klorsköljning i EU. Sex medlemsländer valde att inte ta ställning.
Enligt amerikanska uppgifter ska EU-kommissionen offentliggöra sina avsikter inför nästa toppmöte med USA i juni. Vid sidan av genteknik och hormonbehandlat kött är klorbadet för fågelkött en av de största agrara tvistefrågorna mellan EU och USA.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab