Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
16.5.2008 / Landsbygdens Folk
Kommissionen mjuknar för klorbehandlad USA-fågel
EU-kommissionen överväger att tillåta import av klorbehandlat fågelkött från USA på vissa villkor. USA har hotat att lämna det transatlantiska handelssamarbetet med EU om kycklingtvisten inte kan lösas. Men sjutton EU-länder har redan opponerat sig. EU-kommissionens avsikter kom ut i offentligheten i samband med det transatlantiska handelsrådets möte i Bryssel denna vecka.
I USA dekontaminerar slakterierna kött med olika kemiska substanser, bland annat klordioxid, för att dämpa effekterna av salmonellasmitta. I EU är metoden förbjuden, och följaktligen får dekontaminerat fågelkött från USA inte införas till EU. USA betecknar metoden som riskfri och anser att EU-kommissionen bedriver ren och skär protektionism genom att hänvisa till hälsosynpunkter.
Den europeiska uppfattningen är att behandlingen försämrar kötthygienen och utgör en risk för konsumenternas hälsa. De amerikanska fågelköttproducenterna anser att EU:s argument inte håller. Det är omöjligt att utesluta risker till hundra procent i vetenskapliga studier, menar USA:s kycklinglobby National Chicken Council.
Amerikanerna beskyller också EU för dubbelmoral. EU-slakterier får inte dekontaminera produkter för den egna marknaden. Men samma slakterier får använda klortvätt för att preparera fågelkött som exporteras till länder utanför EU. Bland annat praktiserar franska slakterier klorbehandling för kött som skeppas till Saudiarabien, med EU-kommissionens goda minne.
- Importförbudet upprätthålls framför allt för att skydda de europeiska fjäderfäproducenterna för amerikansk konkurrens, säger Daniel Price, en av president George W. Bushs ekonomiska rådgivare. Han kräver att EU äntligen avvecklar denna protektionism.
- Om så inte sker, måste USA överväga att lämna det transatlantiska handelssamarbetet, säger Price, som företräder samarbetsorganet i USA.
EU-kommissionen uppges nu vara beredd att avveckla det omstridda importförbudet. Den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa gav redan i april officiell uppbackning. Inga risker kan påvisas, menar Efsa.
Kommissionen vill i varje fall ställa vissa villkor. Bland annat måste de amerikanska slakterierna skölja köttet i dricksvatten efter desinficeringen. Köttet måste också förses med en tydlig märkning för att informera konsumenterna.
Enligt amerikanska uppgifter ska EU-kommissionen offentliggöra sina avsikter inför nästa toppmöte mellan EU och USA i juni. Kommissionen måste i så fall bereda sig på häftig kritik från medlemsländerna och EU:s producentorganisationer. Ett första försök att pejla stämningarna gjordes vid jordbruksrådets senaste möte i april. Då avvisades klorbehandlingen med eftertryck av sjutton medlemsländer.
Enligt industrikommissionär Günter Verheugen har EU inget annat val än att häva det kontroversiella förbudet. Kycklingtvisten hotar att kullkasta samarbetet mellan EU och USA i viktiga frågor som rör patent, biobränslen och tjänster, varnar Verheugen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab