Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
16.5.2008 / Landsbygdens Folk
Finland strävar efter förslag om nordliga stödet i juni
Finland borde kunna sända sitt förslag om de närmaste årens utformning av det nordliga stödet till EU-kommissionen före mitten av juni. Här på hemmaplan har förhandlingsparterna dragit upp riktlinjerna för tidtabellen och målsättningen är att det ska finnas ett förhandlingsresultat kring månadsskiftet maj-juni.
Den stora frågan i förhandlingarna är hur stödet till den enmagade sektorn inom det nordliga stödet ska utformas. Kommissionen har överlag talat starkt för en frikoppling av stöden, så som det blir i söder från och med nästa år. Det budskapet har också nått ministeriets tjänstemän som talar i samma tongångar.
Producentorganisationernas representanter i förhandlingarna har dock hållit fast vid att en betydande del av stödet bör vara bundet till produktionen också i fortsättningen. I anslutning till stödet till den enmagade sektorn har producentorganisationerna också framhållit vikten av villkoren för investeringsstödet och förutsatt garantier för att medel reserveras.
I övrigt har man strävat till mera flexibilitet i stödsystemet så att man på det nationella planet skulle ha friare händer att överföra medel mellan sektorerna. Hittills har varje enskild sektor haft sina stödtak.
Om det lyckas att få Finlands förslag lämnat till EU-kommissionen före mitten av juni, räknar man med att kommissionen tar itu med frågan i så pass god tid, att det ska bli möjligt att inleda beredningen av stödpaketet i god tid på hösten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab