Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
16.5.2008 / Landsbygdens Folk
Kommunveterinärer sätter sig på tvären
Nu sätter sig kommunveterinärerna på tvären. De har av sin fackorganisation uppmanats att vägra granska hur gårdar med djur uppfyller tvärvillkoren. Det gäller sådana fall där gårdarna är kunder hos kommunveterinären.
Enligt veterinärförbundet kan veterinärer som inte har kundbetjäning fortsättningsvis göra dessa granskningar. Problemet för de praktiserande kommunveterinärerna är att granskningen riktar sig mot veterinärernas kunder och kan i värsta fall få ekonomiska konsekvenser för kunden. Det vill veterinärerna inte vara med om.
Veterinärförbundet rekommenderar att kommunveterinärerna vägrar utföra tvärvillkorsgranskningar tills problemet med jäv har lösts.
Kommunveterinärerna är beroende av sin kundmottagning, för merparten av kommunveterinärens lön kommer från praktiken. Kommunen betalar bara en grunddel, som rör sig i trakten av 2.000 euro i månaden, säger veterinärförbundets styrelseordförande Sanna Hellström.
Det är inte första gången veterinärförbundet påtalar det här problemet.
Samma problemställning gäller kommunveterinärernas roll som djurskyddsövervakare. Också där har de en dubbelroll, eftersom övervakningen oftast riktar sig mot deras egna kunder.
Därför hoppas veterinärerna att den nya lagen, som är under beredning, ska göra tydlig skillnad på övervakning och praktik. Övervakningen ska utföras av skilda personer tycker veterinärerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab