Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
9.5.2008 / Landsbygdens Folk
Tikkakoski spår höga köttpriser till sommaren
Atrias VD Matti Tikkakoski förutspår konsumentprishöjningar på kött.
- Vi kan förbereda oss på stora prishöjningar i sommar. Prishöjningar är av nöden. Producentledets foderkostnader har närapå fördubblats under ett år, sade Tikkakoski för teve i onsdags. Det är fram för allt färskt kött prishöjningarna gäller.
En prishöjning är enligt honom ingen lätt sak, när det fortsätter att välla in billigt importkött från Danmark, Tyskland och Holland.
- Också stora köttproducerande länder är nu intresserade av Finland. USA:s marknad drar inte på grund av den billiga dollarn.
Det har gått dåligt under årets första kvartal för både Atria och HKScan. Det framgår av koncernernas första kvartalsrapporter. Båda koncernerna hade större omsättning än under fjolårets första kvartal, men när man jämför resultatet före skatt så led HKScan en förlust på 100.000 euro mot en vinst på 5,5 miljoner euro under första kvartalet 2007. Atria kunde visa upp en vinst på 3,5 miljoner för det här årets första kvartal, medan motsvarande vinst i fjol var 7,6 miljoner.
I Finland kunde HKScan visa upp en rörelsevinst på 4,1 miljoner euro, medan motsvarande vinst för fjolårets första kvartal var 7,3 miljoner. Atrias motsvarande siffror är 2,2 miljoner för i år och 10,1 miljoner i fjol.
I sina pressmeddelanden hänvisar båda koncernerna till det svåra läget på svinköttsmarknaden, samt till att det inte har varit möjligt att få kompensation för de ökade kostnaderna via priserna. HKScan hänvisar dessutom till att handeln med köttprodukter och färdigmat stannade under målsättningarna. Även Atria påpekar att försäljningsvolymerna har blivit litet under målet, närmast på grund av att mars var en "svag" månad.
HKScans verkställande direktör Kai Seikku hävdar i ett pressmeddelande att resultatet för HK:s del var väntat.
Atria har nu satt igång ett omfattande program för nyorganisering av sin verksamhet. Bland annat pågår samarbetsförhandlingar som berör närmare 250 av koncernens cirka 5.700 anställda.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab