Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
9.5.2008 / Landsbygdens Folk
Nu ger också oljedådra och ekogrödor rätt till ersättning för skördeskador
Nu ger också misslyckad skörd av oljedådra rätt till ersättning för skördeskador. Statsrådet godkände förra veckan grunderna för skördeskadeersättningar i en ny förordning. Genom förordningen upphävs statsrådets tidigare förordning om ersättande av skördeskador.
Sådana växter som odlas endast i ringa omfattning eller inte alls i Finland ska inte längre omfattas av skördeskadeersättning. Däremot börjar alltså växtarten oljedådra (Camelina sativa) ersättas.
Därtill omfattas så som tidigare följande växtarter av skördeskadeersättningar: råg, höst- och vårvete, korn, havre, blandsäd, rybs, vårraps, oljelin, ärt, vallhö (torrhö- och ensilagevall, vall som odlas till saftfoder och betesvall), grönfodersäd, potatis, sockerbeta.
Av de trädgårdsväxter som omfattas av kontraktsproduktion för industrin ger även rödbeta, morot, blomkål, vitkål, kålrot, frilandsgurka och vinbär samt trädgårdsärt rätt till ersättningar.
Till skillnad från tidigare kan skördeskadeersättning också betalas för skador på sådana arealer som används för ekologisk produktion och för vilka betalas miljöstöd för omställning till ekologisk produktion.
Delegationen för skördeskador har samma uppgifter och sammansättning som tidigare. SLC:s representant är verksamhetsledare Tage Ginström.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab