Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
9.5.2008 / Landsbygdens Folk
EU-kommissionen är klar med mellanöversynen
Förslaget till mellanöversyn av CAP, den så kallade hälsochecken, har i nästan oförändrad form överlevt de interna förhandlingarna inom EU-kommissionen. Paketet tas upp i kommissionskollegiet den 20 maj, varefter ministerrådet står i tur.
Enligt uppgifter i Bryssel har kommissionens instanser redan omfattat alla viktiga delar av förslaget. Hit hör bland de gradvis sänkta jordbruksstöden enligt gårdsstorlek och utvidgningen av mjölkkvoterna med ytterligare fyra procent.
Texten har endast ändrats i detaljfrågor och därtill har språket delvis omarbetats. Nytt är att medlemsländerna ska få möjlighet att utesluta företag från systemet med gårdsstöd, om det entydigt kan påvisas att företagen inte primärt är verksamma inom jordbruket.
Kommissionen reagerar därmed på den kritik som EU:s revisorer lade fram senaste år. Revisorerna påtalade missförhållandet att jordbruksstöd har utbetalats till bland annat golfklubbar och järnvägsbolag.
Med avseende på den planerade omarbetningen av artikel 69, det nationella stödkuvertet, klarlägger kommissionen att överföringen av stöd till andra ändamål måste stå i samklang med EU:s lagstiftning.
Kommissionen vill utvidga det nationella stödkuvertets användningsområde. Stöden ska bland annat kunna omfördelas för att till exempel lösa regionala problem i samband med avvecklingen av mjölkvoterna. Det omfördelade stödet får emellertid inte vara högre än nödvändigt för att upprätthålla den aktuella produktionen.
Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel kan därmed vänta sig att hennes förslagspaket kommer att antas av kommissionen i en praktiskt taget oförändrad form.
Större bataljer förväntas senare i ministerrådet. Det finns gott om kontroversiella punkter, fastän medlemsländerna i stora drag har varit nöjda med förslaget.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab