Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
21.6.2018 / Landsbygdens Folk
I år får man bärga skörd på
grönträdor som är EFA-areal

Enligt villkoren för förgröningsstöd får jordbruksverksamhet normalt inte bedrivas på EFA-trädor under perioden 1.1–15.8.
Utgående från diskussioner med EU-kommissionen är det emellertid under vissa förutsättningar möjligt att avvika från villkoren. Landsbygdsverkets linje är att jordbrukare som anmäler torkan som force majeure (oöverstigligt hinder) inte straffas genom minskat förgröningsstöd i år, om de bärgar skörd på EFA-grönträdor eller använder sådana trädor som betesmark.

Anmäl force majeure till kommunen

Skyldigheten att ha ekologisk fokusareal gäller gårdar i Egentliga Finland och Nyland samt på Åland. Att bärga skörd på EFA-grönträdor är möjligt, när den foderskörd som gården producerar är på väg att bli betydligt mindre än normalt på grund av torkan. Undantaget omfattar också växtodlingsgårdar.
Alla andra EFA-villkor ska emellertid iakttas.
En gård som utnyttjar undantaget ska underrätta den kommunala landsbygdsnäringsmyndigheten om att det är fråga om force majeure och exceptionella omständigheter på grund av torka. Anmälan ska göras skriftligen inom 15 arbetsdagar efter att det blev möjligt att göra den.

Meddela regnmängder och areal

Till anmälan ska jordbrukaren foga noggranna uppgifter om de omständigheter som har föregått anmälan, till exempel regnmängderna.
Anmälan ska innehålla arealerna för de grönträdor som jordbrukaren har för avsikt att bärga skörd på eller använda som betesmark. I anmälan ska jordbrukaren också motivera behovet.
Kommunerna granskar anmälningarna från fall till fall.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab