Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
21.6.2018 / Landsbygdens Folk
EU-länderna vill värna om finansieringen av CAP
Frankrike motsätter sig alla förslag till nedskärningar av jordbruksstöd, inskärpte Frankrikes jordbruksminister Stéphane Travert. Han påminde om att skaran av kritiska länder ökar massivt.
Först var vi sex länder, i dag protesterar 20 länder mot nedskärningarna, sade Travert och förvånade sig inte över att fler medlemsländer har anslutit sig till initiativet. Det visar att förslaget inte kan accepteras.
Först anslöt sig nio nya länder till initiativet (Kroatien, Cypern, Tjeckien, Ungern, Litauen, Luxemburg, Polen, Rumänien och Slovakien). Under måndagen anmälde dessutom Belgien, Lettland, Österrike, Estland och Slovenien att de stöder initiativet.
Italiens nya jordbruksminister Gian Marco Centinaio betecknade de planerade budgetmedlen som otillräckliga, utan att formellt ansluta sig till initiativet. Sverige och Nederländerna efterlyser i sin tur starkare nedskärningar i anslagen till jordbruket.
Tyskland och fem andra länder tog inte direkt ställning till själva nedskärningarna. Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner ifrågasatte nyttan av det föreslagna stödtaket och befarade att byråkratin kommer att ta överhanden, alla löften om förenkligar till trots.
Hon tvivlade på att reformen lyckas om Europas bönder måste uträtta mer medan de förväntas komma tillrätta med mindre resurser. Den franska delegationen varnade i sin tur för att fler nationella regler riskerar att snedvrida marknaden.
De östeuropeiska länderna uppprepade sina krav på en rättvisare utjämning av jordbruksstöden. – PK

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab