Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
21.6.2018 / Landsbygdens Folk
Första vallskörden sämre
än normalt i Österbotten

- Jag börjar faktiskt tröttna på vädret. Vi har haft fyra mycket regnrika somrar och nu ställer torkan till det. Just nu är humöret inte riktigt på topp, säger Jan Anderssén.
Anderssén har slutuppfödning av nöt. I måndags körde han in det sista gräset i plansilon på gården i Bennäs i Pedersöre. Han inledde skördearbetet i fredags och var allt annat än nöjd med resultatet.
-Under normala fall brukar jag köra in cirka 50 vagnar när jag tar den första skörden. Nu blev det endast 22 lass och räknar jag med att torrsubstansen är aningen högre än normalt så blir det nästan hälften sämre första skörd än normalt.
- Jag är så klart mycket besviken över det resultatet eftersom de senaste åren har varit mycket utmanande.
Regnet har orsakat huvudbry de senaste åren. Nu är det däremot bristen på regn som gäckat producenterna i hela landet. Sedan valborg har det endast regnat några millimeter på många håll i Österbotten.
- Vanligen ska vi ha två lågtryck med närmare 50 millimeter regn så här års. Bristen på regn har gjort att det har vuxit mycket långsamt.

Satsar på två skördar

Köttproducenter satsar vanligen på att skörda vallen två gånger medan det är vanligare med tre vallar för mjölkproducenter. Den senare gruppen är också mera beroende av fodret har bra smältbarhet, det vill säga ett D-värde kring cirka 680. Därför hade merparten av mjölkproducenterna skördat första skörden redan tidigare.
- Själv har jag inte kollat D-värdet ännu eftersom jag täckte silon först i dag (läs: måndags). Det är så klart också viktigt att vi nötköttsproducenter har foder av hög kvalitet men för oss är det också viktigt med mängd och struktur. I år har Anderssén noterat att förstaårsvallarna har klarat sig sämst. Det beror på flera orsaker annat än bristen på regn.
- Jag tror det kan ha att göra med att etableringen av vallarna i fjol inte blev bra. De stod i vatten nästan hela tiden i fjol och när spannmålen skördades kördes många av de vallar som nu är förstaårsvallar i år sönder, säger han.
Och fortsätter:
- Däremot har andra och tredje årets vallar sett någorlunda bra ut. Jag och många andra jag talat med har konstaterat samma sak. Gödslingen har inte heller gett någon bra effekt och en orsak kan vara att många jordar har varit igenslammade under tidigare somrar.
Trots att skördebortfallet redan nu är märkbart efter första skörden kastar Anderssén inte in handduken.
- Får vi ett ordentligt regn nu under och efter midsommar på omkring 50 millimeter totalt över några dagar kan det bli en riktigt bra skörd av den andra vallen. Det enda vi kan göra nu är att hoppas på regn, säger han.

Prognoserna lovar regn
Prognoserna lovade i alla fall gott i början av veckan. De mellersta delarna av landskapet fick regn natten mot måndagen men i Pedersöre blev det inte mycket. Mer regn utlovades dock på midsommar.
-Nu ser det ut som att vi ska få regn men det verkar bli mindre än vad prognoserna först lovade. Det ser i alla fall bättre ut nu jämfört med tidigare när det inte funnits något regn alls på kartan. Men det räcker inte med några 5-10 millimeter utan det behövs betydligt mer än så, konstaterar han.
Kommer det regn och Anderssén får en normal andra skörd blir det ändå cirka 25 procent sämre vallskörd än normalt. Det påverkar han och alla andra nöt- och mjölkgårdar mycket negativt. På grund av flera dåliga växtsäsonger på grund av regn har Anderssén tvingats minska på besättningen.
- Normalt brukar jag ha en besättning på ungefär 120 djur men på grund av bristen på foder har jag nu haft omkring 100. Jag har också köpt in extra foder men med tanke på producentpriserna har många av oss inte råd med det och alternativet är att minska på produktionen.
Att minska på besättningen tär ytterligare på lönsamheten.
- Kostnaderna minskar förvisso om antalet djur minskar men det gör inte de fasta kostnaderna. Det är de sista tjugo djuren som slaktas ut som ska ge en liten lön. Så visst har vi alla påverkats mycket negativt av vädret som försämrar förutsättningarna ytterligare, säger han.
Anderssén odlar också foderspannmål på 25 hektar.
- Jag har foderkorn och det ser helt okej ut än så länge. Korn klarar torrare förhållande aningen bättre än till exempel havre. Gällande spannmålen behöver jag inte kasta yxan i sjön ännu.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab