Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
20.4.2018 / Landsbygdens Folk
Kalldusch för italienska mjölkbönder

Trots att de flesta italienska mjölkbönder har gällande avtal om priserna fram till 31 december, fick många av dem en otrevlig överraskning när fakturorna för mjölken som levererats i mars kom häromdagen. Mejerierna hade sänkt priset på eget bevåg.
- För oss innebär det fyra tusen euro mindre för mars månad, konstaterar Damiano Brembati som har en bondgård i närheten av Milano i norra Italien.
Han levererar till ett av den franska jätten Lactalis italienska bolag, Italatte. De har ett avtal som i mars garanterade mjölkbönderna 38,8 cents per liter, medan de nu enbart fick 37,2 cent.

Hot om avslutat samarbete
Italatte har skickat ett brev till den producentorganisation Brembati tillhör, där de förklarar att de ändrat sättet att ta fram priset på.
- Det har framkommit tydligt att de är beredda att avsluta samarbetet med oss i december när avtalet går ut om vi inte går med på sänkningen, men vi beslutade oss under ett extrainkallat möte i måndags för att säga nej ändå, förklarar han.
Det gällande avtalet innebär att mjölkpriserna räknas fram månad för månad med hjälp av tre parametrar. Priset på den italienska osten Grana Padana står för två tredjedelar, spotpriset på färsk italiensk mjölk för 13 procent och priset på färsk mjölk från Bayern står för resten.
Italatte har nu infört även andra parametrar, som gör att priset sjunker för bönderna.

Ser inga alternativ
Men alla har inte vågat säga nej. En mjölkbonde som vill vara anonym berättar att han gått med på sänkningen, eftersom han inte ser några alternativ.
- Mejeriet jag levererar till har varit tydliga med att de annars kommer att säga upp avtalet i slutet av året, och det vågar jag inte chansa på. De senaste årens låga mjölkpriser har gjort att jag är inne i en lånefälla, och jag måste veta att jag har någon att leverera till även i januari. Jag vågar inte chansa på spotmarknaden, som är ännu mer osäker, konstaterar han uppgivet.
Damiano Brembati bekräftar att många, inklusive han själv, tvingats ta lån eller öka checkkrediter, för att överleva åren med de låga mjölkpriser. Årets högre priser skulle ge bönderna möjlighet att komma i balans ekonomiskt igen.
Protesterna från mjölkbönderna ökar nu dag efter dag, och den största jordbruksorganisationen Coldiretti har redan vänt sig till jordbruksministeriet för att det ska ingripa. Samtidigt har de hotat Italatte med stämning om de inte tar tillbaka sitt förslag om förändring av prisavtalet.
Flera regioner har även bestämt sig för att kalla alla inblandade parter till förhandlingsbordet, eftersom många mejerier följt i Lactalis fotspår och sänkt priserna de är beredda att betala för mjölken.

TEXT & FOTO
Kristina Wallin
k.wallin@tiscali.it

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab