Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
20.4.2018 / Landsbygdens Folk
Exporten av massaved från Österbotten ökar
De senaste åren har det varit överutbud på massaved och det bidrog till att Skogsvårdsföreningen Österbotten (SVF) var tvungen att hitta nya kanaler. Förra vintern nåddes en överenskommelse om export av barrmassaved från Sydösterbotten med en kund i Sverige.
Flera fartyg lastade med massaved lämnade hamnen i Kristinestad i fjol och framtiden för exporten ser ljus ut.

Ett fartyg i månaden
- Sedan årsskiftet har ett fartyg per månad lastats så det är fråga om en jämn ström. Med facit på hand har exporten av massaved från Kristinestad gått över förväntan. Nu är massavedsmarknaden överhettad i Östersjöregionen och vi har mer förfrågningar än vi hinner svara på. Det ser väldigt bra ut inför hösten och vi har lyckats skapa alternativa kanaler som är öppna och har blivit fler, säger Jan Slotte, verksamhetsledare för SVF.
Det började med en kund inom den svenska skogsindustrin och den här våren exporteras virke till fyra slutkunder i Sverige. Den svenska kronan som är på en mycket låg nivå nu påverkar inte handeln.
- Det beror på att virkeshandeln i Östersjöområdet sker i valutan euro så det finns ingen valutarisk, förklarar Slotte.

Priserna kan vara på stigande
Låga priser är inte något som Slotte eller de finska skogsägarna vill ha. Och enligt senaste uppgifter från Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT kan priserna vara på väg upp.
- Vi hoppas naturligtvis på stigande virkespriser och signalerna från PTT visar att de framöver kan vara på väg upp.
Den varma hösten trissade snabbt upp priserna i Baltikum.
- Vägkantslagren där var dåliga i höstas och det bidrog till att priserna där steg ordentligt. Nu återstår det att se hur förhållandena blir där nästa höst.
Slotte understryker att det inte är ett självändamål att exportera virke. Fortfarande är det bara en bråkdel av det virke som SVF:s förmedlar som utgörs av export - men den är en viktig kanal.
- Trots att det också nu i Finland råder bättre efterfråga nu så är det viktigt att vi upprätthåller alternativa kanaler då den finska massavedsmarknaden är oligopol då det i praktiken finns bara tre slutanvändare. Avsättningen på energived förväntas också bli sämre i och med att inmatningstariffen ändrar vid årsskiftet. Det kommer sannolikt att leda till att industrins behov av energived minskar eftersom betalningsförmågan blir sämre om stöden minskar.

Exporten mycket viktig
Exporten har varit mycket viktig för de österbottniska skogsägarna. För det första hämtas utländska pengar till regionen samtidigt som många iståndsättningsdikningar och rensning av dikeslinjer har kunnat genomföras.
- Många av de här projekten hade inte kunnat genomföras om vi inte hade hittat nya kanaler. Detsamma gäller också många gallringar på torvmarker som har kunnat åtgärdas under de två senaste vintrarna. Det har också gett arbete åt flera maskinkedjor som kanske annars hade stått stilla, konstaterar Slotte.
SVF:s satsningar på att hitta alternativa kanaler har också smittat av sig. Nu har några grannföreningar också börjat exportera massaved och fartyg går från hamnarna i Kalajoki, Jakobstad och Kaskö förutom Kristinestad.
- Det påverkar inte vår verksamhet utan alla som inte har egen förädlingsindustri söker alternativ. Jag ser det enbart som positivt att det finns många flera kanaler.
Framtiden gällande export av österbottnisk massaved ser ljus ut för tillfället.
- Konjunkturerna kan förändras och ingen vet när det sker. Men som det ser ut här och nu ser jag inga egentliga orosmoln.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab