Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
20.4.2018 / Landsbygdens Folk
Ålands skogsvårdsförening
representerad i skogsutskottet

Ålands skogsvårdsförening har varit medlem i SLC sedan årsskiftet, och verksamhetsledare Björkman ser positivt på det nyinledda samarbetet.
- Vi får nu insikt direkt på riksnivå i vad som händer på skogssidan. Medlemskapet betyder också att vi har en representant i MTK:s skogsutskott, vilket öppnar ännu en ny dörr för oss.

Vidgade påverkningsmöjligheter
Även Jan Salmén ser nya möjligheter i och med utskottsplatsen.
- Hittills har vi inte haft direkta kontakter till EU gällande bevakningen av skogs- och miljöfrågor, även om vi aktivt bjudit in bland annat Nils Torvalds och Carl Haglund till Åland för att diskutera ämnet. Nu kommer den länken naturligt via SLC.
Ålands skogsvårdsförening sköter själv bevakningen emot landskapsregeringen.
- Men mot den finska regeringen får vi nu en ny kanal för bevakning, vilket är bra eftersom många saker förstås påverkar oss den vägen.
Salmén ser också fram emot att få utbyta åsikter och information med andra lokala skogsvårdsföreningar, gällande såväl prisbildning som lokala förfaranden.

Frivillig medlemsavgift
Ålands skogsvårdsförening gick förra året in för en frivillig medlemsavgift. Ännu går det enligt Björkman inte att spekulera hur det påverkar medlemskåren på lång sikt.
- Men i dagsläget ser det bra ut. Vi har 2.182 medlemmar, vilket är relativt mycket.
Enligt Björkman kommer förändringen lämpligt.
- Jag tror att det nya systemet medför att mindre skogsområden till exempel i skärgården faller bort från vårt ansvarsområde. Vårt arbete går mest ut på rådgivning och då kan vi koncentrera arbetskraften till stora områden som har mest nytta av den.
Ålands skogsvårdsförening sysslar inte med virkeshandel som på fastlandet, utan landskapet betalar rådgivningsstöd åt föreningen.
- Vi har många nya och gamla skogsägare som gärna tar emot hjälp, och det är vi till för. Certifieringen är också en viktig del av verksamheten och vi fungerar som huvudman både för PEFC och FSC på Åland.
Vid årsskiftet flyttade Ålands skogsvårdsförening till nya utrymmen i Ålands Landsbygdscentrum.
- Det har varit ett bra beslut och gett oss fungerande utrymmen och en fin arbetsmiljö, säger Björkman. Dessutom blir samarbetet smidigt när vi jobbar på samma ställe bland annat med Ålands producentförbund, Landsbygdsutvecklingen och ProAgria Åland.

Andrea Bergman
andrea.bergman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab