Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
19.1.2018 / Landsbygdens Folk
EU lockar britter med Exit ur Brexit
I EU-parlamentet varnade Tusk för att alla negativa konsekvenser kommer att blir verklighet i mars 2019, om britterna inte ändrar åsikt om Brexit. Juncker stödde Tusks utspel och tillade att porten till EU fortfarande står öppen.
EU-ledarnas utspel var en signal till den brittiska regeringschefen Theresa May att beslutet om Brexit ännu går att återkalla. Varken EU:s institutioner eller medlemsländerna skulle ställa hinder, lovade Tusk.
Möjligheten att arrangera en andra folkomröstning om Brexit har igen dykt upp i den brittiska debatten. I sitt anförande citerade Tusk ett tidigare uttalande av den brittiska brexitministern David Davis.
Enligt Davis är en demokrati ingen demokrati om den inte får ändra åsikt. Med sitt citat pekade Tusk på att en majoritet av britterna numera motsätter sig Brexit. Till och med den tidigare euroskeptikern Nigel Farage håller en ny omröstning för tänkbar.
Då britterna i juni 2016 röstade om Brexit föredrog 52 procent av väljarna ett utträde ur EU. Sedan dess har stämningarna förskjutits. För ett par veckor sedan framgick av opiniomsmätningar att EU-lägret har en knapp majoritet på 55 procent.
I brexitförhandlingarna taktikerar EU med morot och piska. EU:s chefsförhandlare Michel Barnier har tydligt sagt ifrån att EU inte tänker prioritera Storbritannien i kommande handelsavtal.
EU-vänliga brittiska politiker, bland dem den tidigare premiärministern Tony Blair, kräver en nya omröstning. De argumenterar att de brittiska väljarna inte kände de definitiva konsekvenserna av Brexit före omröstningen 2016.
Den brittiska premiärministern Theresa May är däremot inte road av debatten. Efter Donald Tusks utspel underströk May att det brittiska folket har valt att lämna EU. Det valet kommer Storbritannien att följa.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab