Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
17.11.2017 / Landsbygdens Folk
EU:s nötproducenter bävar
inför kommande Mercosuravtal


Den femte förhandlingsrundan mellan EU och Mercosur avslutades förra veckan i Brasilien. Enligt kommissionen kunde parterna bokföra väsentliga framsteg på alla områden.
Villkoren preciserades för varor, tjänster, offentlig upphandling, sanitära och fytosanitära frågor och tvistlösning. Parterna enades också om nya åtgärder som förbättrar villkoren för marknadstillträde.
EU och Mercosur är mycket nära en slutlig överenskommelse, kommenterade kommissionens viceordförande Jyrki Katainen efter rundan. Båda sidorna bekräftade sin avsikt att ingå ett avtal före årets slut.

EU riskerar att översvämmas av nötkött
Bland EU:s köttproducenter ökar oron för ett handelsavtal som konkurrerar ut den inhemska produktionen. Copa-Cogecas nötköttsexpert, de franska nötproducentenas ordförande Jean-Pierre Fleury, anser att avtalet kommer vid fel tidpunkt.
Det är oacceptabelt att kommissionen går med på att öppna EU-marknaden för nötkött innan undersökningarna kring den brasilianska köttskandalen är slutförda säger Fleury, som befarar svåra följder för EU:s nötproduktion.
Sedan 2014 förlorar de franska köttproducenterna 300 euro per 400 kg levandevikt. Enligt Fleury tyder det mesta på att åtminstone en tredjedel av Frankrikes 80.000 nötproducenter måste lägga ned produktionen om avtalet kommer.
Den franska marknaden påverkas också av turbulensen i Irland efter britternas EU-omröstning. Hälften av det nötkött som produceras i Irland exporteras traditionellt till den brittiska marknaden, men det brittiska pundets fall har ändrat exportens riktning.
En växande del av det irländska nötköttet börjar i stället söka sig till den europeiska kontinenten och Frankrike. Ännu svårare blir situationen efter Brexit, som ytterligare kommer att belasta marknaden.
Om EU väsentligt ökar importen av nötkött från Sydamerika har vi en katastrof, menar Fleury. Copa-Cogeca har för ändamålet lanserat en verksamhetsplan för nötkött med krav på att EU i så fall måste avlasta marknaden, bland annat med exportfrämjande åtgärder.

Hogan får kritik av egna producenter
Agrarkommissionär Phil Hogan försäkrar att EU:s förhandlare är medvetna om problemet. Kommissionen argumenterar att motparten Mercosur också måste visa större flexibilitet och intresse att importera mjölkprodukter, viner och grönsaker från EU.
I sitt hemland Irland ökar producenterna pressen på Hogan. Han anklagas för att spela med i ett lag som kan ta kål på den irländska nötproduktionen. Tidningen Agriland anser till och med att Hogan borde avgå om EU får ett avtal som är negativt för Irland.
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström låter sig inte påverkas av debatten. Hon säger sig vara medveten om diskussionerna kring nötköttet men fastställer samtidigt att avtalet inte får äventyras av jordbrukets särintressen.
På förfrågan av den tyska nättidningen TopAgrar säger Malmström att förhandlingarna måste betraktas som en helhet. För EU är Mercosur en lukrativ marknad som är åtta gånger större än Kanada. Det tillfället måste EU ta vara på.
Stöd får EU-producenterna nu från ett oväntat håll. De grönas jordbrukspolitiska talesman i EU-parlamentet Martin Häusling går emot ett handelsavtal. Enligt Häusling får EU inte stöda Brasiliens miljö- och klimatförstörande monokulturer.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab