Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
15.9.2017 / Landsbygdens Folk
Finansministrarna kan avgöra EU:s agrarbudget
De Castro kritiserar planerna på omfattande nedskärningar i EU:s jordbruksbudget. I en intervju för Agra-Europe förvånar sig De Castro över parlamentets talman Antonio Tajani, som har förespråkat kraftiga snitt i jordbrukspolitikens finansiering.
I början av sommaren överraskade Tajani med en tidningsintervju där han föreslog en radikal budgetreform för EU. Tajani vill förkorta EU:s budgetperiod från sju till fem år och dessutom borde prioriteringarna möbleras om till nackdel för jordbruket.
Enligt Tajani behövs EU-pengarna på annat håll. Jordbruket måste avstå från EU-medel till förmån för säkerhet, migration, arbetslöshet och klimatpolitiken. Förslaget har väckt bestörtning, fastän Tajani formellt inte har något inflytande i frågan.
De Castro betecknar förslaget som "nonsens", om Tajani faktiskt har uttryckt det han påstås ha sagt. Ett konstruktivt bidrag till debatten är det inte. Det är ingen idé att som Tajani räkna upp en rad fantastiska önskemål om de inte kan förverkligas.
Enligt den italienska jordbrukspolitikern startar debatten på allvar då EU:s budgetkommissionär Günther Oettinger lägger fram sitt förslag till långtidsbudget nästa vår. Då börjar diskussionerna om alternativa finansieringsmodeller efter Brexit.
Ett av förslagen är att låta medlemsländerna tilläggsfinansiera den första CAP-pelaren. I så fall kan vi direkt ställa hela paketet på en pelare, anser Di Castro. Alternativet är att höja medlemsländernas bidrag till EU.
I likhet med många andra jordbrukspolitiker anser De Castro att nästa CAP måste innehålla fler verktyg för riskhantering. Producenternas ställning i försörjningskedjan blir en tung prioritering, liksom förstärkta miljöåtgärder.
Planeringen försvåras av de många oklarheterna kring finansieringen. De Castro befarar att medlemsländernas finansministrar kan bli de tyngsta aktörerna då den förestående jordbruksreformen stakas ut.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab