Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
15.9.2017 / Landsbygdens Folk
Glyfosat stör inte hormonsystemet
Efsa har inte i tidigare granskningar kunnat fastställa någon risk att glyfosat skulle förändra det mänskliga hormonsystemet. Eftersom ny data har blivit tillgänglig som kan påverka tillståndsförfarandet, har EU-kommissionen begärt en färsk vetenskaplig bedömning.
Efsa har genomfört en sakkunnig granskning av det tillgängliga materialet. Undersökningarna har genomförts av rapporteringslandet Tyskland. Resultatet har dessutom granskats i expertkonsultationer.
Ett slutligt samråd med representanter för medlemsländerna ägde rum i juli. Enligt Efsa bekräftar granskningarna att glyfosat inte kan identifieras som en substans som stör det mänskliga hormonsystemet.
Efsa och kemikalieinspektionen Echa har redan tidigare hänvisat till omfattande vetenskapliga data som bekräftar att glyfosat inte kan kopplas till cancer. Det finns inga kriterier som talar för en klassificering som cancerframkallande substans.
Experterna i Echa:s kommitté för riskevaluering har dessutom bekräftat att glyfosat varken är mutagent eller skadligt för reproduktion. EU röstar under hösten om ett förlängt tillstånd för glyfosat.
Kommissionen föreslår en förlängning med tio år. Frankrikes regering har redan meddelat att landet kommer att rösta mot ett fortsatt tillstånd för glyfosat. Den avgörande EU-omröstningen ska enligt planerna arrangeras i början av oktober.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab