Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
29.12.2006 12:26:45 / Agrolink
Ny lagstiftning tryggar djurens välbefinnande under transporter

Regeringen tillställde i går lagen om transport av djur för stadfästelse. Syftet med lagen är att trygga djurens välbefinnande under transporter. Republikens president har för avsikt att stadfästa lagen den 29 december.

Europeiska gemenskapens förordning om transport av djur och lagen om transport av djur träder i kraft den 5 januari 2007. Regelverket om djurtransporter förnyas genomgående. Den nya lagstiftningen gäller alla djurtransporter. EU-förordningen om transport av djur innehåller bestämmelser för transport som utförs i kommersiellt syfte. Lagen om transport av djur verkställer EU-förordningen och innehåller bestämmelser om transporter som faller utanför EU-förordningen.

Lagen om transport av djur gäller transport av både levande ryggradsdjur och i tillämpliga delar även ryggradslösa djur.

Syftet med bestämmelserna är att skydda levande djur så att de inte skadas eller insjuknar, samt från alla smärtor och plågor och annat lidande som kan undvikas, under och i anslutning till transporter. I regelverket ingår grundläggande bestämmelser om djurtransporter med hänsyn till allmänna villkor för djurtransporter, transportmedel, lastning och lossning, samt mer ingående bestämmelser om bl.a. transport av de vanligaste produktionsdjuren. Enligt bestämmelserna skall man sörja för djurens välbefinnande under transporten.

Den nya lagstiftningen förutsätter liksom idag att djurtransportörer har tillstånd för kommersiella transporter. Tillstånden indelas i tillstånd för långa djurtransporter (över 8 timmar) och korta djurtransporter. EU-förordningen förutsätter att de landsvägsfordon som används för långa djurtransporter skall godkännas för ändamålet. Dessutom skall personer som transporterar djur ha lagstadgad utbildning, och för transport av vissa produktionsdjur även kompetensintyg för chaufför. Djurtransporter på landsvägarna övervakas av polisen och tjänsteveterinärerna. I slakteriområden ansvarar besiktningsveterinärerna och vid gränsstationerna gränsveterinärerna för övervakningen.

Källa: Jord- och skogsbruksministeriet


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab