Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
28.12.2006 09:46:04 / Agrolink
Förändringar som årsskiftet 2006/2007 för med sig i jord- och skogsbruket

Jordbruk
Kompensationsbidraget och miljöstödet för jordbruket fortsätter i huvudsak enligt tidigare system. I systemet kommer dock innehållsmässiga förändringar som beror på landsbygdsprogrammet. Lagen angående stöd som ingår i den andra åtgärdslinjen i programmet för utveckling av landsbygden i fasta Finland under åren 2007-2013 är avsedd att träda i kraft 1.1.2007.

Som nya stöd i lagen ingår stödet för djurens välbefinnande samt stödet för icke produktiva investeringar, vilka redan under nuvarande programperiod delvis har finansierats med miljöstödet för jordbruk. Med stödet för djurens välbefinnande främjas djurens hälsa och välmåga samt en skötsel som tar hänsyn till djurens naturliga beteende. Stöd för icke produktiva investeringar kan beviljas t.ex. för röjning och inhägnande av värdefulla vårdbiotoper samt anläggandet av mångfunktionella våtmarker.

De företags- och projektstöd som innefattas i programmet för utveckling av landsbygden i fasta Finland skulle fastställas i lagen angående beviljande av stöd till utveckling av landsbygden, vars förordning angående teknisk hjälp är avsedd att träda i kraft den 1.1.2007. För övriga delar är lagen avsedd att träda i kraft genom statsrådets förordning vid en separat fastställd tidpunkt.

Avsikten är att fortsätta utvecklandet av landsbygdens näringsverksamhet med de etablerings-, investerings- och utvecklingsstöd för företag som omfattas av lagen. Under den pågående perioden har företagsstöd för utvecklandet av landsbygden beviljats i första hand till mikroföretag som fungerar i samband med jordbruken eller tillsammans med gårdarna i servicekedjorna. I fortsättningen kunde företagsstöd beviljas även till landsbygdens övriga mikroföretag. Dessutom kunde små- och medelstora företag beviljas stöd för första förädling och marknadsföring av jordbruksprodukter. Landsbygdens näringsverksamhet samt livskvalitet hos landsbygdens invånare skulle främjas med projektstöden. Förordningarna angående jordbrukens strukturstöd skulle ingå i den fortfarande gällande lagstiftningen om landsbygdsnäringarnas finansiering.

I lagen om nationella stöd kommer vissa förändringar att ske. I lagen har man beaktat de ändringar som gjorts i stödsystemen under de senaste åren. Efter att den tidigare lagen trädde i kraft har man tagit i bruk bland annat en nationell tilläggsdel till kompensationsbidraget. Samtidigt harmoniseras grunderna för stöden med övriga stödsystem. Lagförändringen är avsedd att träda i kraft den 1.1.2007. Från och med början av år 2008 skulle den övre åldersgränsen för stödmottagaren höjas från 65 år till 68. Stödet kunde dock inte beviljas till en person som får ålderspension enligt lagen om lantbruksföretagarnas arbetspensionslagstiftning.

Lagen om avträdelsestöd för lantbruksföretagare träder i kraft den 1.1.2007. Med stöd av denna lag kan man erlägga stöd till odlare som avträder före pensionsålder. Med avträdelsestödssystemet förbättras lantbruksekonomins struktur.

För att få avträdelsestödet förutsätts att odlaren är 56-62 år och har bedrivit jordbruk i minst tio år före avträdet. Odlaren bör avsluta allt kommersiellt lantbruk och överlåta gården till en förvärvare eller gårdens åkermark till en eller flera förvärvare.

Livsmedel och hälsa
Den nya lagen om växtskyddsmedel träder i kraft den 1.1.2007. Lagens syfte är att säkerställa en god växthälsa och kvaliteten på livsmedel. Samtidigt säkras människornas och djurens hälsa samt ett bra miljöskydd. I Finland får man fortsättningsvis använda endast godkända växtskyddsmedel och dessa skall användas i enlighet med bruksanvisningarna. Växtskyddsmedlen godkänns av Livsmedelssäkerhetsverket. Genom lagen förnyas även bestämmelserna om övervakning och påföljder. Den nya lagen gäller endast växtskyddsmedel. Medel för bekämpning av insekter och gnagare samt övriga så kallade bekämpningsmedel övergår till förfarande enligt kemikalielagen.

Lagstiftningen om djurtransporter revideras 5.1.2007. Den nya lagstiftningen innefattar all djurtransport. Lagstiftningens syfte är att skydda levande djur under transporter och i samband med dessa mot skador samt sjukdom, smärta, plåga och lidande. Lagen omfattar de grundläggande bestämmelserna angående de allmänna förutsättningarna för transport av djur, transportmedel, lastning och avlastning av djur, samt, specificerade bestämmelser om bland annat transport av de vanligaste produktionsdjuren. Den nya lagstiftningen förutsätter liksom den gällande att djurtransportörerna har tillstånd vid kommersiella transporter. Republikens president torde stadfästa lagen nästa vecka.

Fiske
Från början av året träder en ny lag i kraft angående den nationella förvaltningen av Europeiska fiskerifonden och om stöd till fiskerinäringen. Med hjälp av åtgärder som finansieras ur fonden förbättras fiskerinäringens lönsamhet och konkurrenskraft i enlighet med principerna för hållbar användning av fiskresurserna.

Med lagen säkerställs att stödsystemet för fiskerinäringen, som baserar sig på Europeiska fiskerifonden, administreras och verkställs på ett ändamålsenligt sätt. I lagen regleras fiskerinäringens nationella strategiplan, i vilken man beskriver den gemensamma fiskeripolitikens synpunkter samt nationella tyngdpunkter och mål. Åtgärdsprogrammet för genomförandet av strategin innehåller detaljerade riktlinjer för beviljandet av stöden. Jord- och skogsbruksministeriet ansvarar för beredningen av strategin och åtgärdsprogrammet, och de godkänns av stadsrådet.

Arbetskrafts- och näringscentralerna ansvarar inom sin region för beviljandet, betalningen och uppföljningen av stöden. Stöd kan beviljas för investeringar i yrkesfiske, vattenodling, fiskförädling och partihandel med fisk, utvecklingsprojekt för fiskerinäringen och verksamheten inom de så kallade fiskerihushållningsgrupperna. Stöden inriktas speciellt på mikro- och småföretag samt medelstora företag. Med hjälp av åtgärdsprogrammet strävar man efter att sporra företagare till allt mer planmässig och långsiktig verksamhet. I åtgärdsprogrammet för programperioden 2007-2013 ingår som en ny åtgärdslinje hållbar utveckling av fiskeområden.

Närmare information vid jord- och skogsbruksministeriet ger:
lantbruksråd Esko Juvonen, tfn (09) 1605 3345, 040 733 6218 (landsbygdsprogrammet)
överinspektör Kirsi Heinonen, tfn (09) 1605 4221, 040 504 0193 (lagen om växtskydd)
överinspektör Pirkko Skutnabb, tfn (09) 1605 3386, 050 555 2836 (djurtransporter)
överinspektör Risto Lampinen, tfn (09) 160 529 04, 040 517 4088 (fiskerifonden)


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab