Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
22.12.2006 15:59:26 / Agrolink
God växthälsa tryggas genom lagen om växtskyddsmedel

Regeringen föreslog i går att lagen om växtskyddsmedel stadfästs. Syftet med lagen är att trygga en god växthälsa och kvalitet på livsmedlen samt att säkra människornas och djurens hälsa och hög skyddsnivå för miljön. Avsikten är att republikens president stadfäster lagen fredagen den 22 december.

I Finland får man fortsättningsvis använda endast godkända växtskyddsmedel. Dessa ska användas i enlighet med bruksanvisningarna. Över användningen av växtskyddsmedel för yrkesbruk ska föras journal.

Växtskyddsmedlen godkänns av Livsmedelssäkerhetsverket. I förberedningsarbetet deltar även Forsknings- och utvecklingscentralen för social- och hälsovården samt Finlands miljöcentral. Därutöver tillsätter jord- och skogsbruksministeriet en delegation för en treårsperiod. Delegationen följer upp frågor som gäller växtskyddsmedel och kommer med förslag och initiativ. Målet är ett klart, snabbt och flexibelt system för godkännande som bygger på bästa möjliga sakkännedom.

Lagen om grunderna för avgifter till staten ligger som grund till de avgifter som tas ut för godkännandet. Verksamhetsidkaren betalar en engångsavgift för godkännande av ett växtskyddsmedel. Avgiften bestäms utgående från de genomsnittliga kostnader som prestationen medför. När det gäller preparat med väldigt liten efterfrågan föreskriver lagen att en lägre avgift tas ut för godkännande av dessa.

Genom lagen revideras och moderniseras även bestämmelserna om övervakning och påföljder. Enligt propositionen är Livsmedelssäkerhetsverket den huvudsakliga övervakningsmyndigheten som bistås av TE-centralerna, tullverket och auktoriserade inspektörer.

Den nya lagen gäller endast växtskyddsmedel. Bekämpningsmedlen för insekter och gnagare och resten av så kallade andra bekämpningsmedel överförs till systemet enligt kemikalielagen. Giften mot insekter och fästingar samt insektsmedel hör till Forsknings- och utvecklingscentralens för social- och hälsovården arbetsområde och giften mot gnagare till Finlands miljöcentrals arbetsområde.

Lagen träder i kraft den 1 januari 2007.

Ytterligare information från jord- och skogsbruksministeriet:
lantbruksrådet Kirsi Heinonen, tfn 09-160 542 21, 040 504 0193
överinspektör Tove Jern, tfn 09-160 542 42
överinspektör Onerva Keränen, tfn 09-160 527 00


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab