Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
22.12.2006 / Landsbygdens Folk
Britter saluför vit jul på auktion
Britterna är inte bortskämda med vita jular. Men i år erbjuds de chansen att köpa en vit jul på auktion. Bakom jippot står företaget SNO!zone som bedriver tre inomhushallar för skidåkare.
Företaget lovar att köra hem tio ton snö med kylbil till den person som ger det högsta budet. Snön lossas punktligt på julaftonen och breds ut till ett jämnt snötäcke framför trappan.
Det vita julpaketet omfattar därtill en vackert dekorerad utomhusgran, en krans för ytterdörren och ljusdekorationer i trädgården. Husägaren behöver inte lyfta ett finger. Allt utförs av sakkunnig personal, lovar SNO!zone.
Företaget har lovat att distribuera snön till vilken ort som helst i England eller Wales. Någon garanti för snöns varaktighet är man ändå inte beredd att ge. Eventuell snöröjning ingår heller inte i avtalet.
Enligt en talesman för internet-auktionshuset eBay är erbjudandet en enastående chans för var och en som drömmer om en vit jul. Intäkterna från auktionen går till en välgörenhetsorganisation som arbetar för att skydda barn mot våld.
Spanjorerna har statistiskt sett ännu sämre utsikter än britterna att få uppleva vita jular. Men skam den som ger sig. Den spanska småstaden Lepe garanterar i år sina invånare en vit jul per dekret.
I den andalusiska staden Lepe nära den portugisiska gränsen, har stadsfullmäktige enhälligt klubbat av ett historiskt beslut. Det ska snöa i staden ända fram till trettondagen - åtminstone en gång per dag.
Denna tid på året rör sig temperaturerna i området kring 18 plusgrader. Men borgmästaren Manuel Andreas Gonzalez ville arrangera julstämning för ortens drygt 20.000 invånare. En skridskobana med garanterat snöfall har inrättats i stadens centrum - visserligen faller snön bara en kvart om dagen, men i alla fall.
Två snökanoner har riggats upp på stadshusets balkong. Kanonerna startas varje kväll klockan 19 och då börjar snöflingor stämningsfullt singla ned över den juldekorerade stadshusplatsen. Premiären inföll den sjätte december då 3.000 nyfikna åskådare mötte upp för att uppleva spektaklet.
Enligt Gonzalez har staden främst infört snöspektaklet med tanke på ungdomar som aldrig har upplevt snö. Den konstgjorda snön smälter rätt snabbt i det varma vädret men det gör ingenting - följande kväll faller nästa nysnö.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab