Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
22.12.2006 / Landsbygdens Folk
Kommissionen föreslår en slankare jordbrukspolitik
EU-kommissionen vill minska byråkratin inom jordbruket genom större öppenhet och effektivare regler. Ett förslag till en slankare jordbrukspolitik lades senaste vecka fram i Bryssel, men planerna stöter också på kritik och skepsis.
Kommissionen hoppas att nyordningen ska antas av ministerrådet efter att parlamentet har yttrat sig. Målet är att omorganiseringen ska införas år 2008.
Produktionen av spannmål, kött, frukt, grönsaker, mjölk, ägg och andra jordbruksprodukter regleras i dag via 21 olika marknadsordningar. Systemet omfattar 41 rådsförordningar med mer än 600 artiklar.
Kommissionen vill sammanfatta dagens system i en enda marknadsordning med mindre än 200 artiklar. Denna marknadsordning ska gälla alla jordbruksprodukter som regleras inom EU.
Målet är att den nya marknadsordningen ska utgöras av endast fyra rådsförordningar. Tre förordningar har redan antagits och de gäller direktstödet, landsbygdens utveckling och finansieringen av jordbrukspolitiken.
Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel är mån om att framhålla att den tilltänkta omorganiseringen är en rent teknisk förändring. Kommissionen har inte för avsikt att smyga in politiska reformer genom en bakdörr, försäkrar hon.
Kommissionens förenklingsplaner har bland annat kritiserats av den europeiska spannmålshandelns centralorganisation Coceral. Organisationen befarar att marknadsföringen kan bli lidande om inflytandet av sakkunniga experter minskar.
Coceral förhåller sig skeptisk till planerna att slå ihop de nuvarande förvaltningskommittéerna för spannmål, mjölk, socker, kött etc. till en enda kommitté. Denna kommitté skulle behandla samtliga produkter och sektorer i tur och ordning.
Enligt Fischer Boel är det meningen att kalla in sakkunniga experter till mötena vid de tidpunkter då den aktuella produkten enligt dagordningen står i tur att behandlas. Men Coceral betvivlar att fackmän kan komma och gå under möten där olika produkter behandlas på löpande band.
Resultatet kan bli att kommittén fattar sina beslut utan stöd av nödvändig sakkännedom om respektive sektor. Coceral tror att olika sektorer riskerar att dras över en kam med försämringar som följd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab