Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
22.12.2006 / Landsbygdens Folk
Landsbygden gynnas i nästa års EU-budget
Punktligt före årsskiftet enades EU-parlamentet, ministerrådet och kommissionen om nästa års EU-budget. Den största delen av budgeten, 56,3 miljarder euro, går till landsbygdsutvecklingen och jordbruket. Det är en ökning med cirka en procent.
Budgetens så kallade åtagandebemyndiganden uppgår till sammanlagt 126,5 miljarder euro, medan 115,5 miljarder euro har reserverats som betalningsåtaganden.
Bidraget för gårdsstöd och marknadsordningar upptar 42,7 miljarder euro av EU:s åtaganden, vilket motsvarar en ökning med 0,6 procent. Stöden för landsbygdsutvecklingen stiger med tre procent till 12,4 miljarder euro.
Miljöskyddet får också mer pengar, höjningen är 0,2 miljarder euro vilket motsvarar en ökning med 17,9 procent.
Höjningarna måste emellertid relateras mot bakgrunden av att budgeten för första gången beaktar kostnader för Bulgariens och Rumäniens medlemskap.
Summan av åtagandebemyndigandena är fem procent högre än 2006 och motsvarar 1,08 procent av unionens samlade bruttonationalinkomst. Betalningsåtagandena stiger nominellt med 7,6 procent och motsvarar 0,99 procent av de samlade inkomsterna i EU-27.
I EU-budgeten görs en åtskillnad mellan åtagandebemyndiganden och betalningsbemyndiganden. Med åtagandebemyndiganden avses de utgifter som får avsättas för ett särskilt ändamål. Betalningsbemyndiganden är utbetalningar som beräknas ske under ett visst år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab